Zbor deasupra Marii Bariere de Corali (foto)

Home « Turism « Trasee

Marea Barieră de Corali este o grădină subacvatică excepțională, care scoate la iveală sute de insule și diverse formațiuni de corali, pești strălucitori și creaturi marine. Toate, într-un ținut îndepărtat: Australia. Să descoperim împreună, de la înălțime, Marea Barieră de Corali!

Descoperirea a avut loc în 1768 când exploratorul englez James Cook s-a îmbarcat pe HMS Endeavour, în prima sa călătorie spre Pacific pentru o echipă de astronomi care plecau într-o expediție științifică în Tahiti. Navigând la sud-vest de Tahiti, Cook a descoperit ceea ce astăzi cunoaștem ca fiind Noua Zeelandă, pe care tot el a cartografiat-o timp de șase luni. Continuându-și drumul spre vest, Cook a descoperit și coasta de sud-est a Australiei: mai exact, în aprilie 1770 a debarcat în golful Botany. Spre nord, el a rămas aproape de coastă și astfel a descoperit apele de mică adâncime ale lagunei care separă toate recifele de corali de țărm: Marea Barieră de Corali.

Din 1770, exploratori, oameni de știință și turiști au vizitat reciful și minunile sale. Acesta se întinde pe o suprafață de 2.300 km, paralel cu linia de coastă nord-estică a Australiei. Specialiștii de la Reader’s Digest ne spun că reciful este alcătuit din circa 2.900 de plute și insulițe de corali legate între ele, în diverse stadii de dezvoltare, și separate prin canale înguste, întortocheate. În unele locuri, precum Capul Melville din nord, reciful arată ca o panglică subțire de corali, în timp ce lângă Capul Manifold din sud sunt plute de până la 320 km lățime.

Dacă v-ați făcut o idee despre dimenisiunile acestei minuni, continuăm cu detaliile artistice. Datorită culorilor și modelelor recifului, acestea sunt comparabile cu o grădină subacvatică unde florile sunt chiar coralii. Comparația nu greșește cu nimic pentru că atunci când tentaculele coralilor se leagănă în apele limpezi și calde sau se deschid pentru a-și prindă prada, reciful se transformă înntr-un spectacol.

Pe Marea Barieră de Corali există mai mult de 350 de specii de corali, unele microscopice, altele pot atinge lățimea de 2 metri. Formele coralilor pot fi de evantai, de cupolă, de bice sau de coarne, copaci sau chiar flori în miniatură. Dacă vorbim de culori, de la alb până la azuriu și indigo, de la roz pal până la roșu închis, galben tare, albastru și verde strălucitor, toate se găsesc în apele Marii Bariere de Corali.

Perioada optimă pentru vizitarea acestei zone este din martie până în noiembrie, sezon deschis și pentru înot și scufundări în deplină siguranță. O călătorie cu avionul deasupra acestei minuni ale lumii poate varia de la 10 minute, până la zboruri de 1 - 3 ore, trei zile sau una, două săptămâni. Zborurile pleacă din diverse locații cu avioane ușoare, hidroavioane sau elicoptere. Prețurile încep de la 79 de dolari australieni/ zbor. Mai multe detalii aici și, dacă vizitați Marea Barieră de Corali de sus sau de jos, așteptăm un e-mail pe adresa redacției!

Autor: Oana Vasiliu

Surse foto: tourismwhitsundays.com.au/ interferente.ro

Publicat in: iulie 2012
Inapoi la categoria «« Turism

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement