Traseu Cetatea Alba Carolina

Home « Turism « Trasee
Este un traseu pe cât de impresionant pe atât de important aici găsindu-se multe obiective de vizitat, cum ar fi: poarta monetăriei, prin care se asigură accesul pe acest traseu, poarta de sud a Castrului roman, Caponiera, platforma de artilerie, Bastionul Saşilor, clădirea Manutanţei - astăzi un impresionant hotel medieval de cinci stele, temniţa cetăţii, tunelul de acces la platforma de artilerie, locul supliciului lui Horea, pe dealul Furcilor, sediul gărzii călare a cetăţii dar şi multe locuri de belvedere, frumos amenajate pentru privelişti diferite ale cetăţii şi ale oraşului ce se întinde la poale. De asemenea, cei curioşi pot lua parte şi la ceremonia de schimbare a gărzii care are loc în fiecare zi, la prânz. Cu puţin noroc, turiştii pot să facă cunoştinţă cu spectaculoasa Gardă Romană de la Apulum şi cu războinicii daci, prezenţi la festivaluri şi evenimente cu specific istoric, dar nu numai. Ceremonialul schimbului de gardă adună în fiecare zi, la prânz, zeci de turişti dornici să vadă un spectacol unic, menit să aducă viaţa între zidurile fortificaţiei vechi de trei sute de ani. Garda Cetăţii Alba Carolina, cu soldaţi îmbrăcaţi în uniforme identice cu cele purtate şi de armata austriacă medievală, este compusă dintr-un corp de artilerie, unul de infanterie şi un altul de cavalerie.
Statuile din interiorul cetatii, multe din bronz, infrumuseteaza cetatea, atragand turistii sa faca foarte multe poze. Statuia lui Mihai Viteazul, amplasata langa Catedrala Sfantul Mihail, a fost realizata de catre Oscar Han in anul 1968. Monumentul Custozza, amplasat in Piata Cetatii, a fost ridicat in memoria eroilor cazuti in 1866, in batalia de la Custozza. In apropiere, se mai pot remarca piramida, pe fiecare latura avand ilustrata evolutia lucrarilor din cetate, si Clopotul Unirii, care simbolizeaza Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Muzeul Unirii este situat in cladirea Babilon, fata in fata cu Sala Unirii. Edificiul a fost construit intre anii 1851 si 1853, cu destinatie militara. Cladirea a avut si rol de hotel pentru ofiterii habsburgi. Sala Unirii, foarte luxoasa, era un loc unde se organizau baluri, receptii si alte evenimente. Sala este cunoscuta ca fiind incaperea in care la 1 Decembrie 1918 s-au intrunit delegatii care au votat Marea Unire.
Poarta a V-a a beneficiat de lucrări de restaurare şi conservare. Acestea s-au desfăşurat pe parcursul anului 2010, proiectul de reabilitare fiind realizat de Primăria Municipiului Alba Iulia şi Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi finanţat de guvernele Islandei, Liechtenstein-ului şi Regatului Norvegiei prin Mecanismul Financiar Spaţiul Economic European.
 
 
sursa foto: pinterest
 
 
 
 
 
Publicat in: martie 2017
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement