Totul despre Parcul National Piatra Craiului !

Home « Turism « Trasee
Parcul National Piatra Craiului este localizat In Masivul Piatra Craiului, grupare muntoasa ce apartine nord-vestului lantului carpatic al Meridionalilor si se intinde pe o suprafata totala de 14.773 ha. 
Aria naturala se intinde in extremitatea nord-estica a judetului arges si in cea sudica a judetului Brasov.
Parcul National Piatra Craiului, unul dintre cele mai importante si cunoscute monumente nationale ale naturii, este situat In Carpatii Meridionali si include Creasta Piatra Craiului  in totalitate, incadrata intre muntii Bucegi, Leaota, Iezer si Fagaras, alaturi de spatii din culoarele intra-montane limitrofe, Rucar-Bran si Rucar-Zarnesti.
Intins pe raza judetelor Brasov si arges, locul de poveste include suprafete apartinând localitatilor Zarnesti, Moeciu (cu frumoasele sale sale Magura si Pestera), Bran, Rucar si Dâmbovicioara.
Pragul Parcului National Piatra Craiului, gura de rai din lantul Carpatilor, este 'calcat' in fiecare an de aproximativ 100.000 de turisti, iar 25.000 dintre acestia vin aici de pe meleaguri straine. 
Printre minunile naturale care "te vindeca" de stresul cotidian si-ti dau energie pentru inca o viata se afla: Cheile Dâmbovicioarei, Cheile Brusturelui, avenul Vladusca, Creasta Dintata sau Prapastiile Zarnestiului — care ramân printre cele mai vizitate obiective turistice din masivul Piatra Craiului.
aria Parcului National cuprinde situl Natura 2000 ROSCI0194 Piatra Craiului, In suprafata de 15.968 hectare, din care 12.865,5 hectare se suprapun peste Intinderea regiunii, diferenta de 3.102,5 hectare fiind In afara acestuia.
Prima rezervatie naturala din Piatra Craiului a fost Infiintata In 1938 si avea doar 440ha, insa In 1972 si-a dublat suprafata. Parcul national a fost infiintat In 1990 si cuprinde aproape 15 000ha, dintre care o treime constituie zona de conservare speciala.
In Piatra Craiului traiesc 1 170 de specii de plante, aproape 30% dintre plantele regasite in tara noastra, dintre care 181 sunt ocrotite. Dintre aceste specii le amintim doar pe cele mai cunoscute: garofita Pietrei Craiului, tisa, angelica, sângele voinicului, macul galben, linarita, floarea de colt, gladiola salbatica, bulbucul si bujorul de munte. Piatra Craiului adaposteste un numar impresionant de specii de orhidee de munte, 41 de specii dintre cele 58 existente pe teritoriul României.
Un simbol viu al acestui munte este garofita Pietrei Craiului, aici fiind singurul loc din lume In care o putem Intâlni. O putem admira pe stâncariile Inierbate si Insorite din zona alpina inferioara, sau la limita superioara a pajistilor alpine. Culoarea ei roz este foarte greu de trecut cu vederea In lunile de vara.
Conditiile climatice si geologice, geomorfologia si structura florei si vegetatiei din Piatra Craiului au determinat pastrarea unei diversitati aparte in grupul mamiferelor. Din cele aproximativ 100 de specii de mamifere din fauna Intregii tari, peste 40% traiesc in Piatra Craiului.
In masiv se gasesc peste 200 de specii de fluturi, dintre care unele endemice sau rare. Se mai remarca si prezenta a 21 de specii de lilieci, dintre care o mare parte sunt strict protejate. Pasarile sunt si ele in numar foarte mare si depasesc 100 de specii. 
Parcul gazduieste si o populatie bogata de carnivore mari (urs, lup si râs), iar studiile arata prezenta a trei culoare de circulatie ale acestor specii Intre Piatra Craiului si Bucegi.
Parte integranta din România, Parcul National Piatra Craiului se defineste, in mod clar, ca zona unica In care cele patru anotimpuri Isi pun amprenta pe fiecare colt de natura, de la firul ierbii de un verde imbatabil pâna la piscurile acoperite de zapada Inca netopita chiar si In miezul verii.
 
sursa foto: pinterest
 
Publicat in: mai 2017
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement