Totul despre Parcul National Ceahlau !

Home « Turism « Trasee
Parcul National Ceahlau acopera o suprafata de peste 7.742,5 ha (din cele 38.448 ha cat ocupa ariile naturale protejate din judetul Neamt) fiind, dupa Parcul Forestier Vanatori, cea mai mare rezervatie naturala.
În scopul asigurarii creerii unor zone de conservare si ocrotire a genofondului vegetal si animal existent, precum si a unui cadru adecvat efectuarii de cercetari si vizite stiintifice, s-a instituit un regim special de protectie pentru o zona de cercetare stiintifica situata pe Masivul Ceahlau, în suprafata de 5.830 ha, cuprinsa între Complexul Lespezi, Piciorul schiop (la vest de Cabana Dochia) si Scaunele Zeilor - Ocolasul Mare la sud.
Parcul National Ceahlau este unul dintre putinele complexe carpatine în care se mai gasesesc înca esantioane nealterate ale naturii, lucru deosebit de important si de apreciat totodata. Poate ca de aceea Parcul National Ceahlau reprezinta una dintre cele mai frumoase atractii turistice montane din aceasta zona a tarii.
Rezervatia Ceahlau a fost înfiintata prin decretul 1625 din 1955. În 1990 Ministerul Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului emite Ordinul nr. 7 prin care se constituie, pe langa alte zone din tara, Rezervatia Naturala Ceahlau. Ulterior, prin Hotararea nr. 15/24.12.1994 a Consiliului Judetean Neamt, este legiferata Rezervatia Naturala Ceahlau.
Printre exemplarele de flora protejate intalnim cinci specii floristice declarate monumente ale naturii, si anume: Floarea de colt, Papucul doamnei, Ghintura galbena, Sangele voinicului si Bulbucii de munte. Alte specii rare protejate sunt zada (laricele – singurul conifer cu frunzele cazatoare), gentiana, crucea voinicului, ruscuta de primavara, deditelul si angelica.
Dintre speciile rare de fauna protejate in aceasta rezervatie putem enumera: broasca raioasa cenusie sau verde, broasca rosie de padure, vulturul negru, acvila de munte, capra neagra, ursul, lupul, cerbul, rasul, pisica salbatica, lacarul, minunita, sorecarul, uliul porumbar, cocosul de munte si sticletele.
Un alt punct important de atractie al Parcului Ceahlau il reprezinta cascada Duruitoarea cu o inaltime de peste 30 m al carui zgomot caracteristic i-a dat si numele. Pe masiv sunt construite 4 cabane din care doar trei sunt deschise publicului, si anume: Cabana Izvorul Muntelui ( 797 m alt), Cabana Fantanele ( 1200 m alt), Cabana Dochia (1790 m alt) si Cabana Stanilelor (1400 m alt). In anul 1993 s-a ridicat pe Masivul Ceahlau cel mai inalt asezamant monahal din Romania, schitul “Schimbarea la Fata”.
 
sursa foto: pinterest
Publicat in: mai 2017
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement