Pestera Veterani !

Home « Turism « Trasee
Pestera Veterani se gaseste in masivul Ciucarul Mare, pe malul stang al Dunarii, la cca. 5 m deasupra nivelului apei. 
Este cunoscuta din timpuri stravechi, a fost punct strategic pentru daci, romani, austrieci si turci, putând adaposti multi soldati.
Numele pesterii provine de la generalul austriac Veterani, care a fortificat pestera, a facut un zid de la pestera pana la marginea apei, zid pazit de ostasi. Au fost construite fortificatii si in interior, deasupra intrarii, in partea dreapta este o gaura naturala pe unde patrunde lumina inauntru. Datorita interesului militar, a fost prima pestera cartata din Europa. Rezervorul de apa si numeroase inscriptii pot fi vazute si astazi. Accesul se poate face doar de pe Dunare.
Cunoscuta si sub numele de „Pestera lui Veterani“, „Pestera din Pinza Curii“ sau „Pestera Piscabara”, grota este situata la o inaltime de circa 70 de metri deasupra apei, cu o lungime totala de 173 de metri si o latime de 40 de metri.
Una din cele mai frumoase atractii turistice din Romania, Pestera Veterani, ascunde comori deosebite. Este numita sanctuarul lui Zamolxis, iar legendele locului spun ca, in pestera, dacii au avut mult timp un altar unde se inchinau lui Zamolxis si in cinstea caruia faceau sacrificii. La baza acestei explicatii stau ca dovada oasele de pasari si animale descoperite de arheologi in cateva locasuri sapate in piatra.
Legendele locului mai spun ca prin spartura din peretele pesterii, dimineata, intra o raza de soare ce cadea exact pe altarul pe care dacii sacrificau pasarile pe care le ofereau ca ofranda zeilor. Povestea pare sa fie confirmata de cantitatea mare de oase de pasari, gasite de arheologi in interior. Romanii, impresionati de aceasta istorie straveche, dar si pentru ca grota oferea un foarte bun loc de supraveghere a navigatiei pe fluviu, au ridicat in interior niste ziduri, i-au mai facut cateva intarituri si au transformat-o intr-o mica cetate, pe care au botezat-o „Peth”.
In anul 1400, imperiul austriac ridica aici o fortareata. In 1692, fortareata este condusa de generalul austriac de origine italiana, Friedrico Veterani. La sfarsitul secolului XVII-lea, Imperiul Austriac ridica peste ruinele fortaretei romane ziduri groase de 2 m si inalte de 4 m, construind un avanpost militar fortificat. Grota putea adaposti maxim 250 de soldati si era folosita ca refugiu in urma atacurilor turcesti din acea perioada.
Fantana din centrul grotei a fost construita de prizonierii turci. Pestera a fost si adapostul haiducilor, in timpul celor doua razboaie mondiale, grota era folosita ca adapost pentru munitie si hrana.
Vizitarea pesterii se face neaparat cu echipament adecvat si asistati de un ghid speolog. Pestera poate fi vizitata in tot timpul anului.
 
sursa foto: pinterest
Publicat in: august 2017
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement