Lacul Vulturilor sau Lacul fara Fund !

Home « Turism « Trasee
Daca urci in muntii Buzaului, localnicii te sfatuiesc sa nu ocolesti Lacul Vulturilor, o zona protejata situata la 1400 de metri altitudine de unde poti admira toată valea. Se pot admira vulturii si caprele negre, iar crestele ofera un peisaj salbatic de neuitat. 
Lacul Vulturilor sau Lacul fara Fund se gaseste pe partea estica a versantului Malaia, la altitudinea de 1.400 m, in Munrii Siriului. 
Lacul se afla în apropierea localitatii Gura Siriului din comuna Siriu, judetul Buzau, pe suprafata comunei Chiojdu. 
Nu departe de lac este si localitatea Carasna – Sita Buzaului judetul Covasna. Adancimea sa maxima este de doar 2,5 m în ciuda denumirii sale! Pe malul lacului se afla cabana de vanatoare „Lacul Vulturilor”, închisa pentru turisti, iar la 50 m de cabana se afla un izvor cu apa potabila.
Cele doua nume ale acestui lac provin din doua legende: i se spune Lacul Vulturilor deoarece aici, conform unei legende, consemnata de Alexandru Vlahuta in cartea sa Romania pitoreasca, lacul ar fi un loc unde vulturii veneau primavara sa-si invete puii sa zboare; numele de Lacul fara Fund provine dintr-o alta legenda, despre un cioban care si-a lasat turma de mioare, a aruncat bata în apa lacului si a plecat. Dupa un an de peregrinari, ciobanul si-ar fi regasit bata in apele Dunarii si mistuit de dorul mioarelor si a locurilor natale, se întoarce acasa.
Exista si alte povesti legate de acest lac. Se spune ca “oamenii au construit un drum pe sub lac în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial pentru a induce în eroare armata germana, iar tancurile ce au intrat pe acel drum nu au mai iesit la suprafata niciodata.” O alta poveste spune ca “locuitorii din satele de la poalele muntelui îsi aruncau în lac bogatiile de frica tatarilor ce stiau ca acesti localnici erau bogati. Oamenii ramaneau cu gandul ca le vor recupera dupa trecerea cotropitorilor, dar nimeni nu a mai gasit nimic”. 
Drumul din Chiojdu până la Lacul Vulturilor are 27 de kilometri. Il poti face pe jos in sase ore sau, daca ai masina de teren puternica, in aproape trei ore poti ajunge pe creste.
Drumul este accidentat si pune la grea incercare masinile. Trebuie sa fii atent la marcaje, pentru ca poti oricand sa pierzi drumul, prea putin umblat. Catre creste copacii se raresc si ti se arata privirii culmile dezgolite in toata splendoarea lor. 
Drumul trece prin Poarta Vanturilor, locul unde se intalnesc curentii de aer puternici de pe toate crestele. De cealalta parte a Varfului Malaia, la 1400 de metri altitudine, este Lacul Vulturilor.
Traseul 1: Siriu – Satul Bontu Mare – Catun Gura Milei – Valea Milea – Lacul Vulturilor Marcaj: triunghi rosu Durata: 5-6 ore
Traseul 2: Spre Poarta Vanturilor: Cabana Lacul Vulturilor - Lacul Sec – saua „Poarta Vanturilor”. Marcaj: punct rosu Durata: ½ ora
Traseul 3: Cascada La sipot - Chiojdu-Lacul Vulturilor. Are o lungime de circa 20 km si urmeaza DJ 103 P, DC 209, continuind apoi pe "drumul nemtilor" pana la Lacul Vulturilor
Traseul 4: La Lacul Vulturilor se poate ajunge prin Valea Neagra pe un traseu de 3,5-4 ore. Marcaj: Banda rosie. Traseul începe la  Gura Siriului (520 m), – Dosul Muntelui , Poarta Vanturilor (1.490 m) apoi continuînd pe traseul 2 (punct rosu).
Traseul 5: Din localitatea Crasna (570 m). Valea Urlatoarea, Poarta Vanturilor. Marcaj: triunghi albastru Durata: 3-3,5 ore.
In plus, la pensiunile de pe salbatica Vale a Chiojdului gasesti ospitalitatea tipic romaneasca. Ele sunt renumite pentru curele de combatere a stresului si pentru felurile de mancare traditionala imprumutate de la ciobani si de la vechii haiduci.
Un loc la o pensiune din zona costa 100 de lei pe zi, tarif în care intra cazarea, trei mese, baie cu fan si toata ospitalitatea gazdei. 
 
sursa foto: pinterest
Publicat in: august 2017
Etichete pentru acest articol: lacul Vulturilor, trasee, mancare traditionala
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement