Fii nautic... Înoată spre serviciu! (foto)

Home « Turism « Trasee

Vă sperie poluarea și sedentarismul, iar plictisitoarele biciclete nu vă mai atrag? Atunci luați calea apelor! Vă recomandă chiar londonezii! Câțiva arhitecți și proiectanți nonconformiști vor să dea mașinile și bicicletele pe... culoarele acvatice. În speranța că populația va renunța definitiv la transportul „artificial” și poluant, în favoarea sănătății fizice și mintale, autoritățile au creat culoare de înot, pentru ca oamenii să poată face naveta dus-înors la serviciu pe apă. O idee năstrușnică dar, trebuie să recunoaștem, total ecologistă!

Așadar, nu mai trebuie să vă gândiți la bani de benzină, să fiți atenți la semafoare sau la indicele cântarului. Soluția perfectă este să... înotați până la serviciu! Nu este o glumă, ci o acțiune reală pe care autoritățile din Londra au pus-o deja în practică.

Traseu și proiectare

Ideea aparține tinerilor Alex Smith și David Lomax din cadrul studioului de design practic Y/ N Studio. Cei doi au conceput un proiect care are menirea de a transforma o parte a canalului Regent într-un traseu-navetă de înot, de la Little Venice (cartiere rezidențiale exclusiviste din centrul Londrei) la Limehouse (district în Londra de Est, Anglia).

Proiectul se numește LidoLine, iar culoarele sunt construite la marginea Londrei, în apropierea Grădinii Zoologice, permițându-le oamenilor să înoate într-un mediu relaxant până la serviciu. „Canalele erau folosite pentru industrie, dar acum au devenit zone de pur agrement. Așa că ne-am gândit să transformăm căile navigabile în ceva util, legând traseul unei părți din populație de locurile de muncă”, a declarat Alex Smith.

Înot sau patinaj

LidoLine ar trebui să ia forma unor „bazine” cu apă curată, introduse în canal, permițând navetiștilor să înoate în siguranță alături bărci. Traseul va fi separat de o membrană cu trei straturi, care ar filtra apa - un sistem dezvoltat deja de Pool Plus, pentru o piscină publică din New York, Hudson River. De-a lungul traseului vor exista „stații” cheie, cu dulapuri montate pentru a le oferi înotătorilor posibilitatea să se schimbe. Iar în lunile de iarnă, apa din culoarele de înot ar putea fi înghețată, zonele fiind transformate în culoare de patinaj.

Patinaj și proiecții de cinema

În lunile de iarnă, în apă se va introduce un tifon subțire din material, permițându-i astfel apei să înghețe, formând culoare pentru patinaj. Potrivit proiectanților, culoarele ar putea fi „ornate” cu lumini disco, pentru a prinde personalitate și a atrage cât mai mulți lucrători. Mai mult, zonele stațiilor ar putea fi transformate, de-a lungul timpului, în spații publice atractive și pe timp de noapte. Zonele vor putea găzdui proiecții de cinema în aer liber. Char dacă la prima vedere ideea pare dubioasă, ea poate duce la rezolvarea problemelor grave cu care ne confruntăm: obezitate, sedentarism și poluare. Tu ce părere ai, te-ai duce la serviciu înotând?

Gina Rotaru

Sursa+foto: www.guardian.co.uk

Publicat in: octombrie 2012
Inapoi la categoria «« Turism

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement