Cheile Bicazului - Hasmas, idei de vacanta !

Home « Turism « Trasee
Parcul National Cheile Bicazului – Hasmas se intinde pe raza judetelor Neamt si Harghita, si a imprumutat numele de la cele doua elemente geografice care ii definesc identitatea. Parcul se gaseste in partea central-nord-estica a Romaniei,  intr-o zona interesanta atat din punct de vedere geologic, cat si din punct de vedere al peisajelor sau biodiversitatii.  Cheile Bicazului sunt renumite in tara pentru dimensiunile lor impresionante.
Aria protejata este strabatuta de drumul transcarpatic ce leaga localitatea Gheorgheni de orasul Bicaz. Cateva dintre atractiile vizibile pe traseu sunt suite in munti, si s-au format in milioane de ani. Astfel, se pot admira: masivul stancos Piatra Altarului (1120 m), masivele Piatra Pintestilor (847 m), Piatra Arsitei (835 m) si stancile Piatra Surducului, Poarta de Piatra.
Vegetatia parcului se alcatuieste in procent de aproximativ 90% din paduri de molid, care imbraca precum o mantie racoroasa masivul Hasmas. De asemenea, sunt prezente paduri de rasinoase cu fag, pajisti montane intinse, varfuri cu vegetatie subalpina, dar si multe raritati floristice.  Cateva specii de endemisme carpatice, intre cei 1050 de taxoni de plante superioare, sunt: Astrogalus pseudopurpureus, Centaurea carpatica si Dianthus spiculifolius. ?Specii de plante declarate monumente ale naturii si ocrotite in Cheile Bicazului sunt: Papucul doamnei, Floarea de colt, Sangele-voinicului, Tisa si altele.
Cheile Bicazului s-au format datorita eroziunilor provocate de raul Bicaz si ai sai afluenti si se intind pe o distanta de 8 km, intre Lacul Rosu si Bicazul Ardelean.
Aceste chei fac legatura intre Transilvania si Moldova si sunt pozitionate mai exact in partea centrala a Muntilor Hasmas.
Principalul obiectiv turistic din Cheile Bicazului este chiar drumul care le parcurge, format în principal din serpentine de o frumusete deosebita, peretii de calcar ai stâncilor gazduint în interiorul lor pesteri precum Pestera Neagra si Pestera Cascada, si, pe alocuri, avene (Avenul cu Trei Intrari sau Licas). Frumusetea locului este sporita de ceilalti afluenti ai Bicazului, care formeaza alte chei mai mici, cum ar fi Cheile Laposului, Cheile Sugaului si Cheile Bicajelului.
Pentru împatimitii traseelor montane, acestia au posibilitatea de a porni pe drumurile marcate pentru a putea admira Piatra Altarului, Piatra Pintestilor, Piatra Arsitei, Piatra Surducului, Poarta de Piatra si Politele Bardosului.
Cheile Bicazului au luat nastere în urma actiunilor constante de eroziune ale râului Bicaz pe parcursul a câtorva secole, daca nu chiar mii de ani.
Sa nu crezi ca minunatele Chei ale Bicazului nu pot fi escaladate decat de alpinisti experimentati. Chiar daca ti se pare dificil, trebuie sa stii ca exista cateva trasee de drumetie si de dificultate medie pe care poti sa le parcurgi in zilele frumoase si senine. Iata cateva idei:
Cheile Bicazului – Punctul de belvedere de pe Suhardul Mic (traseu de drumetie, distanta 3 km)
Valea Bicajelului – Piatra Cherecului (Durata: 6 ore; Dificultate: medie)
Cheile Bicazului – satul Barnadu-Vf. Vithovos (Durata: 7 – 10 ore; Dificultate: medie)
Cheile Bicajelului – Poiana Surducel – Drumul Surducului – Saua Verescheu – Lacu Rosu – Cheile Bicajelului (circuit) (Durata: 3 – 4 ore; Dificultate: medie)
Cheile Bicazului – Piatra Altarului – Canionul Laposului – Piatra Bardos – Fanariile de pe Cupas – Saua Cupas (Durata: 3 – 4 ore; Dificultate: medie)
 
sursa foto: pinterest
Publicat in: mai 2017
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement