Cetatea Alba Carolina

Home « Turism « Trasee
Atunci cand simti nevoia unei escapade scurte care sa iti umple sufletul de frumusete, atunci cand nu te poti satura de placerea calatoriei si a descoperirii, cele mai potrivite alegeri sunt excursiile de weekend, city-breakurile in care in doar cateva zile iti incarci bateriile pentru cateva luni. Sibiu, Brasov, Covasna, Mures, Alba-Iulia si Harghita sunt extrem de bogate in atractii turistice pe care orice turist le poate descoperi rand pe rand. Nu trebuie trecute cu vederea nici tendintele moderne arhitectonice care s-au materializat in orasele regiunii, dar care, parca in mod natural, au reusit sa creeze simbioza placuta: istoria s-a intalnit cu fascinatia prezentului. 
Un astfel de exemplu este orasul Alba Iulia, poziționat în frumoasa Transilvanie, municipiul are și latură modernă, puternic agreată de tineret, festivalurile organizate pe diverse teme muzicale și artistice, pe toată durata anului. De asemenea, zona dispune de vegetație impresionantă, de peșteri și formațiuni unice, precum și cetăți ce se impun prin vechime și frumusețe.
Încă dinainte de cele scrise, există dovezi clare că la Alba Iulia, mileniile au trecut blânde peste locuri şi oameni. Primele astfel de dovezi se pierd în negura istoriei, cu mult înainte de era noastră. Vestigiile de la începutul primului mileniu atestă că istoria oraşului Alba Iulia şi a Cetăţii sunt legate direct de cetatea dacică de la Piatra Craivii, cunoscută sub numele Apoulon, ridicată pe un masiv stâncos la numai 20 km nord de oraşul de acum. Apoulon-ul dacic a devenit apoi Apulum, un oraş închegat din castrul roman construit pentru legiunea a XIII-a Gemina şi din canabele ridicate lângă castru.
Alba Carolina a fost construită pe zidurile vechii cetăţi medievale, care la rândul ei a fost construită pe zidurile Castrului roman. Se întinde pe o suprafaţe de 100 de hectare iar astăzi adăposteşte între zidurile ei clădiri şi monumente istorice de o importanţă deosebită.
Cetatea Alba Carolina situată chiar în reşedinţa de judeţ este cetate cu bastioane de tip Vauban construită în formă de stea la începutul secolului al XVIII-lea, şi care se află în prezent într-un amplu proces de restaurare fiind tot mai valorificată din punct de vedere turistic. Aşa cum o vedem astăzi, ea a fost construită de către autorităţile militare austriece între anii 1715-1738 şi este extrem de bine conservată. Alba Carolina este cea mai mare şi mai impresionantă cetate de acest tip de la noi din ţară dar şi din sud-estul Europei. Timp de două secole aici a fost centrul militar al Transilvaniei şi depozit pentru armament. Cetatea este formată din şapte bastioane care îi dau imaginea stelată caracteristică cetăţilor de acest tip. Accesul în cetate se face prin şase porţi: trei dintre ele asigurau accesul în cetate iar celelalte trei spre câmpul de instrucţie. Porţile cetăţii sunt impresionante, fiind unice în toată arhitectura militară europeană. Specialiştii sunt de părere că întreaga cetate este, de altfel, cel mai semnificativ ansamblu de plastică figurativă barocă din Transilvania.
Este construita in stil baroc, ornata cu basoreliefuri reprezentand trofee cu insemnele imparatului Carol al VI-lea si are de parte si de alta doi atlanti iar in centrul partii superioare, stema Austriei. In prezent, este deschis un Oficiu de Informare Turistica menit sa informeze turistii asupra noutatilor si obiectivelor din Cetate. Incepand cu anul 1968, aceasta cladire adaposteste Muzeul National al Unirii. Edificiul are doua etaje si peste o suta de incaperi.
Pentru o mai bună vizitare, Cetatea este împărţită în mai multe trasee turistice şi astfel, cei interesaşi pot să parcurgă Traseul celor Trei Fortificaţii, Traseul Porţilor, Traseul Neamului Românesc, Traseul Sudic, Traseul Estic sau Traseul Nordic. În plimbarea pe aceste trasee, turiştii se vor întâlni cu soldaţi îmbrăcaţi în uniforme militare austriece care asigură securitatea pe parcursul traseelor. Traseul porţilor este un traseu liber, el fiind folosit foarte mult de localnici pentru a merge dintr-o parte în alta a oraşului, respectiv din cetate în centru sau invers.
Traseul Celor Trei Fortificaţii este un traseu turistic amenajat în decursul ultimilor ani. Extrem de bine pus la punct şi organizat, te conduce în lumea medievală începând de la angajaţii care poartă costumele epocii şi până la încăperile restaurate ale bastioanelor. Programul de vizitare este zilnic între orele 9.00-21.00, iar preţul de intrare variază în funcţie de obiectivele alese pentru vizitare. 
 
sursafoto: pinterest
Publicat in: martie 2017
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement