Ce rută alegem pentru Delta Dunării

Home « Turism « Trasee

După o călătorie de 2840 km, Dunărea construiește la întâlnirea cu Marea Neagră una dintre cele mai frumoase delte din lume: Delta Dunării. Procesul durează de mai bine de 16.000 de ani de când bătrâna Dunăre adună apele Europei și le varsă prin Delta Dunării, transformând-o în una dintre marile zone umede ale planetei. Astăzi este considerată cea mai nouă formă de relief a României, aflată în patrimoniul UNESCO din 1990. Noi vă propunem câteva trasee relaxante!Name

Delta Dunării cea de acum este rezultatul interacţiunii dintre fluviu și mare în perioada Holocenului, când Dunărea forma un golf. La gura acestui golf, mărginit la nord de promontoriul Jibrieni și la sud de promontoriul Murighiol-Dunavăţ, s-a format inițial cordonul Letea-Caraorman. Acesta închidea Golful Tulcea, transformat într-o lagună, ca urmare a interacțiunii dintre fluviu și mare. Procesul de colmatare al lagunei cu material aluvionar transportat de curenții marini de-a lungul tărmului dintr-o zona situată la nord, la gurile Nistrului, Bugului și Niprului, duce la formarea unei suprafețe mlăștinoase în care Dunărea își croiește unul din cele mai vechi brațe, Sfântul Gheorghe.

Cel de-al doilea braţ al Dunării, Sulina, s-a dezvoltat odată cu blocarea prin aluvionare a braţului Sf. Gheorghe. Braţul Sulina a preluat un flux din ce in ce mai mare de sedimente şi a început să-şi formeze propriul edificiu deltaic: Delta Sulina. În partea sudică a zonei s-a format o mică deltă secundară, Delta Cosnei, datorită braţului secundar Dunavăţ. Delta Sulina a fost treptat erodată, în timp ce braţul Chilia, la nord şi Sf. Gheorghe, la sud şi-au construit propriile lor delte: Delta Chilia şi Delta Sf. Gheorghe II. Aceste două delte sunt formate din material sedimentar dunărean în timp ce materialul transportat de curentul litoral se acumulează la nord de braţul Chilia şi constituie formaţiunea Jibrieni. Ultima ridicare a nivelului Mării Negre a dus la forma actuală a deltei, care a creat condiţiile unei puternice aluvionări având drept consecinţe meandrări şi ramificaţii ale braţelor principale.

Cea mai spectaculoasă și neobișnuită lume românească, o insulă, nici apă nici pământ.Name

Cine a mai fost în zonă ştie cu siguranţă că Delta Dunării este un paradis sălbatic, cu floră și faună aparte, unde soarele și timpul au alte dimensiuni. Pentru cei care nu au călcat în Deltă vă putem spune că aici unele din cele mai importante atracții turistice sunt Pădurea Letea, Lacul Nebunu, satele cu arhitectură etnică – Letea, influenţă ucrainieană, C.A. Rosetti, influenţă românească și Periprava, influenţă ruso-ucrainiană, Murghiol, Mila 23, complexul turistic Pelican, dar şi Cetatea Histria. Excursiile se pot face cu hoteluri plutitoare sau cu șalupe, iar opțiunile de cazare sunt la localnici, în pensiuni, hoteluri sau chiar barcă. Mai multe detalii vor apărea în numărul următor.

Dacă vreți totuși să explorați Delta Dunării virtual, cu propria ambarcațiune sau fără ceva programat în prealabil, pe siteul oficial al Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării sunt trecute traseele pe căi navigabile sau traseele terestre (drumeții) pe care turiștii le pot urma în Delta Dunării, după cum urmează:

harta

Trasee de vizitare pe căi navigabile:

Traseul 1: Tulcea – Gârla Şontea – Mila 23 – Crişan – Tulcea; acest traseu poate fi făcut şi pe varianta: Tulcea – Gorgova – Mila 23 – Crişan – Tulcea
Traseul 2: Tulcea – Canalul Litcov – Crişan – Tulcea
Traseul 3: Tulcea – Canalul Stipoc – Chilia Veche – Tulcea
Traseul 4: Tulcea (Lacul Câşla) – Gârla Somova – Mănăstirea Saon (lacul Telincea) – Tulcea
Traseul 5: Murighiol – Canalul Dranov – Gura Portiţei – Canalul Dunavăţ – Murighiol
Traseul 6: Murighiol – Canalul Dunăvăţ – Canalul Cocoş – Canalul Mustaca – Canalul de Centură – Canalul Dranov – Murighiol (prelungire pe Canalul de Centură spre Canalul Lipoveni şi pe Canalul Mustaca până în Lacul Razim, de unde se poate continua pe traseul 5 spre Gura Portiţei)
Traseul 7: Murighiol – Uzlina – Lacul Uzlina – Lacul Isac – Gârla Perivolovca – Murighiol
Traseul 8: Murighiol – Uzlina – Canalul Litcov – Canalul Crişan – Lacul Puiu – Lacul Erenciuc – Murighiol
Traseul 9: Crişan – Lacul Roşu – Sulina – Crişan
Traseul 10: Crişan – Mila 23 – Lacul Trei Iezere – Crişan
Traseul 11: Crişan – Canalul Magearu – Sulina – Crişan
Traseul 12: Chilia Veche – Canalul Sulimanca – Lacul Matiţa – Canalul Rădăcinoasele – Chilia Veche
Traseul 13: Sulina – Canalul Cardon – Periprava – Golful Musura – Sulina
Traseul 14: Sulina – Canalul Busurca – Lacul Roşu – Lacul Erenciuc – Sf. Gheorghe – Canalul Cordon Litoral – Sulina
Traseul 15: Sf. Gheorghe - Gârla Turcească, până la intrarea în Meleaua Sf. Gheorghe – Sf. Gheorghe

Trasee terestre (drumeţii)

Traseul D1: Letea (Sfiştofca) – Lacul Nebunu - Letea
Traseul D2: Caraorman – Pădurea Caraorman
Traseul D3: Murighiol – Lacul Sărături – Murighiol
Traseul D4: Tulcea (Tudor Vladimirescu) – Canalul Sireasa – Canalul Mila 35 – Tulcea Traseul D5: Nuntaşi – Cetatea Histria – Nuntaşi
Traseul D6: Sulina – Plaja Sulina
Traseul D7: Plaja Sulina
Traseul D8: Natura Trail (Sf. Gheorghe)
Traseul D9: Sfântu Gheorghe- Câşla Vădanei

(Pădurea Letea şi Pădurea Caraorman sunt zone de protecţie integrală, care pot fi vizitate numai în scopuri ştiinţifice, accesul fiind permis doar cercetătorilor şi grupurilor specializate, însoţite de reprezentanţi ai Administraţiei Rezervaţiei. Pot fi vizitate de turişti numai zonele aflate în afara zonei de protecţie integrală)

Sursa foto: ddbra.ro

Autor: Oana Vasiliu

Publicat in: martie 2012
Etichete pentru acest articol: delta, traseu
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement