Atractii turistice in Parcul National Cozia !

Home « Turism « Trasee
Parcul National Cozia se afla situat in partea central-sudica a Carpatilor Meridionali, marginit la nord de Depresiunea Lovistei, stravechea Terra Loystha, o vasta arie incarcata de istorie, cu multe localitati, organizate odinioara in tinutul lui Seneslau, unde populatia continua traditiile si obiceiurile stravechi.
La vest, Parcul National Cozia este separat de restul Muntilor Capatanii prin culmile: Frasineiului, Dosul Pamantului si Valea lui Stan. La sud, parcul este delimitat de dealurile subcarpatice prin Depresiunea Jiblea-Berislavesti. La est, versantii abrupti ai Coziei, impunatori ai Sturului si Pietrei Soimului, il delimiteaza de Muscelele Topologului prin Saua Grosilor si mai la nord, se invecineaza cu Depresiunea Poiana.
Fata de depresiunile inconjuratoare ce au inaltimi relativ mici (500-700 m), Masivul Cozia se detaseaza net, aparand din departari ca o cetate de stanca cu abrupturi, cu contraforturi si cu o multime de turnuri marginale si interioare. Aceasta arie muntoasa este strabatuta, pe directia nord-sud, de apele raului Olt, care a sculptat Defileul Gura Lotrului-Cozia.
La rezervatia naturala ajungi pe DN 7, daca urmezi traseul Ramnicu Valcea – Calimanesti – Pausa. Daca esti din Bucuresti, ai de mers vreo 200 km pana la Parcul National Cozia, daca esti din Sibiu – aproape 45 km, iar daca vii dinspre Ramnicu Valcea distanta e si mai mica: 25 km.
Intregul parc este o arie naturala protejata in special pentru ecosistemele care isi duc veacul aici, asa ca drumetiile se transforma in adevarate momente de relaxare. Daca esti un adevarat iubitor de munte, Parcul National Cozia iti ofera numeroase trasee turistice pe care poti sa le iei linistit la pas, pentru ca muntii nu sunt foarte inalti (varful Cozia are 1668 m) si sunt suficient de accesibili. Exista cateva puncte de plecare spre varfurile masivilor: Pausa, Calimanesti, Perisani, Gura Lotrului sau Turnu, iar traseele turistice sunt marcate.
Sa nu crezi ca la Cozia te asteapta numai munti, paduri si raul Olt, chiar daca peisajele sunt spectaculoase. Zona este recunoscuta pentru izvoarele sale termale, care au stat la baza dezvoltarii statiunilor balneoclimaterice Calimanesti, Caciulata si Cozia.
Castrul Roman ”Arutela” se afla pe malul raului Olt, in apropierea Complexului Hidroenergetic Turnu si a statiunii balneoclimaterice Caciulata. Acesta dateaza din anii 137-138 d.C., fiind inclus pe lista monumentelor istorice in anul 2004.
Schitul Ostrov a fost ridicat intre anii 1518 si 1522 de catre domnitorul Neagoe Basarab. Pe vremuri, acesta era un schit de calugarite; aici a ales sa se calugareasca, de altfel, si Doamna Despina, sotia ctitorului.
Evident, cea mai importanta manastire din zona Parcului National Cozia este cea care-i poarta numele: Manastirea Cozia, din orasul Calimanesti. Amplasat tot pe malul Oltului (dupa vechiul obicei al domnitorilor de a ridica biserici pe malurile raurilor), lacasul de cult poarta hramul ”Sfanta Treime” si este o ctitorie a domnitorului Mircea cel Mare.
Daca ajungi prin Parcul National Cozia nu ai cum sa ratezi localitatile Perisani, Racovita, Berislavesti sau Salatrucel – multe dintre ele reprezinta puncte de plecare pentru mare parte din drumetiile montane ale zonei.
 
Sursafoto: pinterest
 
 
Publicat in: mai 2017
Etichete pentru acest articol: Parcul National Cozia, trasee turistice
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement