Retete cu peste delicioase

Home « Turism « Retete

Pentru acele zile când îţi este poftă de preparate din peşte, nu mai sta pe gânduri şi găteşte aşa cum ştii mai bine reţete culinare de-a dreptul delicioase, care te vor impresiona atât pe tine, cât şi restul familiei.

Borş de pe
şte ca-n Deltă

Ingrediente: 4 kg peşte mărunt (oblete, băbuşcă, plătică sau biban), 4 kg peşte mai mare (crap, caras mare, somn, ştiucă), 1 kg morcovi, 1 kg roşii bine coapte, 1 kg cartofi, 6 cepe, câţiva ardei graşi, pătrunjel, leuştean, sare, piper, 3 litri de borş de casă, cu leuştean şi crenguţe de vişin

Mod de preparare: În primul rând, ai nevoie de un ceaun mare (dacă vrei borş ca-n Deltă!), în care să pui, la fiert, zarzavaturile, numai cartofii îi pui mai la sfârşit, odată cu peştele mărunt. După ce s-au fiert bine, scoţi toate zarzavaturile şi peştele cu o spumieră mare. După care pui din nou ceaunul la foc şi când dă în clocot torni peştele mare. După ce dă în câteva clocote, adaugi borşul fierbinte. Îl mai laşi câteva clocote şi apoi îl iei de pe foc. Scoate zeama în farfurii şi presară pe deasupra leuştean proaspăt tocat, apoi aşază şi bucăţi de peşte în borş.

Icre de ştiucă

Ingrediente: 100g icre de ştiucă, 500ml ulei, 1/2 ceapă, 1/2 lămâie, câteva măsline

Mod de preparare: Pune icrele într-un castron adânc, stoarce deasupra lor zeama de la jumătatea de lămâie, adaugă uleiul treptat şi amestecă uşor cu o lingură de lemn. Amestecă totul foarte lent pentru a proteja bobiţele fragile. Când amestecul este omogen, toacă mărunt ceapa, freac-o bine cu sare, apoi spăl-o cu apă rece şi stoarce-o de surplusul de apă. Pune ceapa peste icre, mai amestecă cu lingura câteva minute, după care pune-le într-o farfurie întinsă şi ornează cu jumătăţi de măsline şi feliuţe de lămâie.

Zacuscă de peşte

Ingrediente: 3 kg de peşte (preferabil crap, somn sau şalău), 6 kg de roşii, 6 kg de ardei kapia, 3 kg de morcovi, 3 kg de ceapă, 1,5 litri de ulei, sare, piper, foi de dafin, ardei iute, cimbru, busuioc

Mod de preparare: Coace şi curăţă ardeii, apoi dă-i prin maşina de tocat. Tot prin maşina de tocat dă şi morcovii, şi ceapa (separat). Roşiile dă-le prin maşina specială pentru sucul de roşii, păstrează doar sucul. Iar peştele pune-l într-o oală cu apă şi lasă-l să dea într-un clocot, ca să se desfacă uşor carnea de pe oase. Apoi curăţă peştele de oase şi dă-l prin maşina de tocat.

Într-o cratiţă toarnă ulei şi lasă-l să se încingă foarte bine. Pune ceapa şi morcovii (tocate) să se prăjească puţin, apoi toarnă puţină apă deasupra să se înăbuşe. Toarnă deasupra sucul de roşii şi ardeii tocaţi, câteva foi de dafin, 2-3 ardei iuţi, sare, piper, cimbru şi busuioc după gust.

Fierbe toate ingredientele până se îngroaşă şi se adună uleiul la suprafaţă, apoi pune-le în borcane. Nu uită să pui şi ulei, astfel încât să ai un strat de 2-3 mm de ulei la suprafaţă.

Pune capacele şi fierbe borcanele la bain marine.

Penne cu sardele

Ingrediente: 160 g macaroane penne, 4 fileuri de sardele, 2 dovlecei, 2 ardei graşi, 2 cepe, 2 căţei de usturoi, 2 linguriţe ulei, piper, 1 lingură cimbru mărunţit, 2 linguriţe capere, sare

Mod de preparare: Fierbe macaroanele al dente în apă cu sare şi lasă-le să se scurgă. Spală dovleceii şi ardeii graşi, taie-i bucăţele, iar ceapa şi usturoiul, după ce i-ai curăţat şi spălat, toacă-i mărunt.

Unge cu ulei o tigaie de teflon şi căleşte legumele, pe care le-ai sărat şi piperat. Adaugă zeama de zarzavat şi lasă câteva minute să-şi împrumute din arome. După care încorporează cimbrul, sardelele, caperele şi macaroanele scurse, mai amestecă o dată, sărează, piperează şi gata!

 

Poftă bună!

 

 

Irina B.

sursa foto: retetecalamama.ro

Publicat in: august 2013
Etichete pentru acest articol: bors de peste, retete culinare, retete peste, zacusca de peste
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat




Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement