Icre pentru prepararea caviarului (poze)

Home « Turism « Retete

Icrele sunt produse de înaltă calitate, considerate delicatese mondiale. Prețul și calitatea lor diferă în funcție de peștele din care au fost prelevate. Icrele negre sunt cele mai scumpe și cele mai apreciate pe piața mondială, fiind cunoscute sub denumirea de caviar. Există mai multe tipuri de caviar, însă foarte puțini știu de existența acestora. Cele mai răspândite sub numele de caviar sunt icrele negre de sturioni, iar cele mai puțin cunoscute sunt icrele albe sau bottarga.

Icrele negre de sturioni sunt printre cele mai folosite în prepararea caviarului. Ele sunt conservate sărate și comercializate în trei categorii de calitate: Beluga caviar (icre de morun, cu boabele cele mai mari, de culoare cenușie-neagră), Caviar ossetra (icre cu boabe mai mici, maronii, foarte delicate) și Caviar sevruga (icre cu boabe foarte mici, de culoare gri-pal). Pe lângă acestea, există și Caviar german sau danez cunoscut în România ca „icre de Manciuria”. Aceste icre sunt comercializate sărate și se găsesc în culorile negru sau roșu. Caviarul alb sau bottarga se prepară din icre de chefal sau de ton, prelevate în membrană. Acestea sunt sărate, uscate și presate, apoi servite pe pâine. Caviarul alb este un preparat foarte apreciat în țările mediteraneene.

Prepararea caviarului

Caviarul poate fi preparat din icrele peștilor precum somon, chefal, hering, ton, însă cele mai apreciate sunt ale sturionilor (morun, nisetru, cegă, păstrugă ș.a.). Pentru ca gustul savoarea și aroma să fie simtite intens, fiecare detaliu din procedura de prelevare, conservare și preparare a icrelor este important. Pentru un gust de calitate, pescarul trebuie să extragă cu atenție icrele, să îndepărteze membrana (sacul ocrotitor), să pună ouăle într-un sac de plastic, pe care să-l înconjoare cu gheață. Ajuns acasă, acestea se sărează bine, apoi se pot băga la frigider pentru stocare - maximum două săptămâni pentru ca aroma să se mențină proaspătă.

1. Cumpărați doar icre proaspete, prelevate în mai puțin de 24 de ore, sau unele conservate și sărate din supermarketuri. Dacă mirosul este greoi și nu simțiși aroma proapătă, nu folosiți icrele.
2. Scoateți ușor membrana de pe fiecare ou și puneți-le pe toate într-un castron.
3. La fiecare 1 sau 2 cești de icre, adăugați o jumătate de ceașcă de sare și două cești cu apă rece, apoi mișcați castronul până se topește sarea.
4. Țineți icrele în apă sărată aproximativ 30 de minute, pentru a absorbi sare, timp în care scoateți toate membranele care se desprind de icre.
5. Se toarnă icrele într-o strecurătoare, se spală în apă rece, apoi se scurg bine.
6. Se introduc într-un recipient bine acoperit, apoi se introduc în frigider, unde se țin maximum două săptămâni pentru a nu-și pierde din savoare.
7. Serviți caviarul „la rece”! Puneți caviarul într-un castron cu gheață zdrobită, luați câteva icre și așezați-le pe biscuiți nesărați sau pâine prajită, unsă cu unt dulce sau smântână. Veți simți o adevărată explozie de savoare oceanică! Poftă mare!

Gina Rotaru

Foto: www.lepoint.fr 

Publicat in: iunie 2013
Inapoi la categoria «« Turism

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement