Viața pe ape: top 10 localități plutitoare

Home « Turism « Inedit

Peisaje de vis, aer curat, natură verde din belșug și condiții de trai modeste. Așa sună descrierea celor mai fascinante sate plutitoare ale lumii. În secolul XXI, încă mai există milioane de oameni care trăiesc în orășele construite pe apă, profitabile din punct de vedere turistic, dar care sunt foarte puțin exploatate de localnici. Nu am făcut o listă cu potențialul lor turistic, însă le-am adunat pe toate într-un top 10 al celor mai apreciate.

1. Orașul Tonle Sap se află în Cambodgia și a apărut datorită dimensiunii lacului, care se schimbă de la un anotimp la altul. Tonle Sap este considerat ca fiind unul dinte cele mai mari lacuri cu apă proaspătă din lume. Motiv pentru care, în anul 1997, lacul a fost inclus în lista Biosferei Naţiunilor Unite.

2. Borneo Gypsies este un orășel plutitor din sud-estul Asiei, care a fost construit după tsunami-ul din 2005 de un grup de gipsy. Localnicii orașului duc o viață simplă. Ei obișnuiesc să stea toată ziua în bărci, au propriile lor tradiții și vorbesc o limbă diferită față de cea vorbită în jurul lor.

3. Insulele Uros este o comunitate situată în Lacul Titicaca din Peru, America Latină. Orașul este înconjurat de stuf, specia totora, una dintre cele mai rare vegetații. Comunitatea Uros s-a format înainte ca incașii să fi pus stăpânire pe zonă. Localnicii spun că sunt aleșii lui Dumnezeu, însă au fost alungați de pe pământ din cauza viciilor și lăcomiei.

4. Philippine Village. Orașul este format dintr-o multitudine de construcții pe apă. Dacă îl privești de la înălțime, orașul poate fi confundat cu o insulă unicat.

5. Ha-Long Bay, Vietnam, este un oraș plutitor format din patru sate. Majoritatea localnicilor sunt specializați în piscicultură. Ha-Long înseamnă „dragon zburător “, numele făcând referire la o legendă conform căreia dragonii care zburau îi fereau pe oameni de amenințări, pericole sau eventuale invazii.

6. Stilt Village sau Satul pe picioroange, din Ganvie (Benin, Africa). Ganvie este un oraș sărăcăcios, situat într-o zonă rezidențială. A fost construit ca o măsură de protecție împotriva comercializării sclavilor. Localnicii cred că atâta timp cât stau pe apă sunt feriți de dușmani sau război. Mijloacele de transport sunt caiacele, în timp ce principalele activități sunt pescuitul și comercializarea fructelor și legumelor.

7. Yawnghwe. Pe lacul Inle (Asia) se zărește orașul plutitor Yawnghwe. Aici locuiesc aproape 70.000 de oameni, adunați în maximum 17 cătune. Casele sunt construite pe picioroange şi caiacele sunt singura metodă de transport. Pescuitul este domeniul principal de activitate, dar se comercializează și legume şi fructe.

8. Pfahlbau Museum este numele unui muzeu în aer liber, unic în lume, aflat pe lacul german Konstantz. Muzeul cuprinde case plutitoare reconstruite ca în Epoca Bronzului.

9. Kampung. Cunoscută ca o zonă turistică în dezvoltare, Kampung este format din două sate plutitoare care se numesc Patau-Patau şi Beboloh. Turiştii care vin aici pot experimenta o conexiune unică plimbându-se prin sate, vizitând casele localnicilor și „gustând“ din traiul lor zilnic.

10. Satul plutitor din Aberdeen, Hong Kong, este unul dintre cele mai spectaculoase localități mobile pe apă care, din nefericire, a început să se mișcoreze. Fiind alcătuit practic din bărcile unor localnici care se ocupă cu negoțul, „sătucul nomad“, pierde anual din „populație“. În prezent au mai rămas doar localnicii cu vârste înaintate. Satul plutitor din Hong Kong a fost înființat de un grup mic de oameni în secolul VIII, moment în care zona se dezvolta ca port de mărfuri.

În ciuda traiului sărăcăcios și izolării de civilizație, orașele plutitoare rămân cele mai spectaculoase zone turistice. Sunt destinații lipsite de lux, dar care merită străbătute măcar o dată-n viață. Nu credeți?

Autor: Gina Rotaru

Sursa foto: marineinsight.com

Publicat in: iunie 2012
Etichete pentru acest articol: cele mai exotice sate plutitoare, iunie, viata pe ape
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement