Veneția intră la apă! (foto)

Home « Turism « Inedit

Străzile din Veneția se scufundă pe zi ce trece! Locuitorii romanticului oraș au ajuns să trăiască sub teroare la gândul că nu vor mai putea ieși din case decât cu bărcile. Chiar dacă inundațiile sunt fenomene comune în Veneția, autorităție spun că anul acesta, nivelul apei a crescut îngrijorător de mult! Și, nu par să dea dea curând înapoi! În weekend străzile orașului erau scufundate la un metru în apă, iar în câteva zile adâncimea urmează să ajungă la 1.40 de metri spun autoritățile. O cifră îngrijorătoare, mai ales că apa nu dă semne să se retragă.

În urma inundațiilor, pe unele străzi apa ajunge până la glezne sau genunchi, iar în piețele turistice este imposibil de mers pe jos. Mulți au optat pentru bărci și canoe. Chiar dacă autoritățile se luptă pentru a evacua apa, siluația străzilor inundate ar putea deveni permanentă.

Record de inundații

Riscul de inundații în Veneția este major în special toamna și primăvara. În aceste perioade vânturile se intensifică iar nivelul apei crește. Astfel, forța rafalelor împinge apa din Laguna Elvețiană în mijlocul Veneției,  țara minunilor arhitecturale. Asta s-a întâmplat sâmbătă, când apele au invadat străzile din Veneția, atingând un prag record de 103 centimetri. O inundație semnificativă, pe care autoritățile specializate au avaluat-o la „cod galben”. Ceea ce înseamnă că 9% din oraș este afectat.

Însă, miercuri, codul emis a fost doborât, nivelul apelor crescând la 140 de centimetri. Cu toate acestea, apa nu a oprit maratonul sportivilor și nici activitatea zilnică a locuitorilor. Marea majoritate au încălțat cizme de cauciuc și și-au continuat activitățile normale ale zilei. Cea mai mare inundație din Veneția a avut loc în anul 1867, când un potop a băgat două treimi din oraș sub apă. La acea vreme, străzile Veneției stăteau scufundate la 153 de centimetri adâncime.

Veneția, pe cale de dispariție

La începutul acestui an, oamenii de știință au avertizat că Veneția s-ar putea să renunțe curând la porecla de – Oraș Plutitor! Motivul: a început să se scufunde de cinci ori mai repede față de predicția cercetătorilor. De asemenea, orașul a început să se încline spre est, spre Marea Adriatică, din cauza inundațiilor mult mai dese decât în orice altă perioadă anterioară, spun experții.

Rapoartele din anii trecuți arătau că nivelurile apei din fosta capitală a Republicii Maritime Venețiene s-au stabilizat. Însă, cea mai recentă cercetare a Institutul de Oceanografie Scripps din UC San Diego, publicat în martie, a arătat că întreaga Capitală s-a înclinat spre est și s-a scufundat 2 mm pe an, de-a lungul ultimului deceniu.

Asta în ciuda studiilor anterioare, care indicau faptul că Veneția se scufunda cu doar 0.04mm pe an. De asemenea, și secțiunile din nord se scufundă anual cu 2sau 3mm, în timp ce laguna de sud se scufundă cu 3 sau 4mm în fiecare an. O situație în fața cărora autoritățile se arată neputincioase. Însă, păstrează optimismul căutând în continuare soluții pentru menținerea orașului la suprafața apei.

Gina Rotaru

Foto: www.dailymail.co.uk

Publicat in: noiembrie 2012
Inapoi la categoria «« Turism

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement