Torcello – insula părăsită, adorată de turiști (foto)

Home « Turism « Inedit

Vacanță cu iz istoric? Atunci clar vorbim despre Torcello! Una dintre cele mai impresionante insule din laguna venețiană, bogată atât prin arhitectura antică, cât și prin istorie. În ciuda aspectului lipsit de lux și opulență, Torcello este o destinație de top a lumii când vine vorba despre vacanțe istorice, cu semnificații profunde. Fiind vecină cu insula Burano (o altă bogăție din patrimoniul Veneției), insula are nenumărate atracții turistice și nenumărați ghizi care să îți redea pas cu pas întreaga istorie a insulei.

Pentru a ajunge de la Veneția la Torcello, ai nevoie de transport maritim. Vei trece pe lângă insulele Burano și San Michele, prin Laguna Veneta, pe lângă Murano și ai ajuns la destinație: Torcello. Este un traseu destul de lung, dar atât de variat și spectaculos, încât merită savurat fiecare minut!

Pustiită de malarie

Inițial, Insula Torcello a fost invadată în secolul al V-lea de refugiații de pe continent, în urma invaziilor barbare care a destrămat Imperiul Roman de Apus. Refugiații s-au adunat pe meleagurile Insulei Torcello, formând de-a lungul timpului o comunitate puternică și influentă. În secolul al-X-lea, insula se mândrea deja cu o populație de peste 10.000 de oameni, moment în care a devenit un centru politic și economic important din continent, fiind ajutați și de legăturile păstrate cu Imperiul Bizantin (Constantinopole).

Din păcate, două secole mai târziu, Insula Torcello a fost lovită în plin! Terenul ce înconjura insula a devenit mlaștinos, închizând navigația pentru navele comerciale, lucru ce a dus la distrugerea economiei. Pe lângă acestea, populația a fost afectată de malarie. Marea majoritate a locuitorilor s-au mutat pe insulele Burano, Murano sau în Veneția, Torcello devenind o insulă părăsită!

Mii de turiști și doar 20 de locuitori permanenți!

Astăzi, Torcello este o insulă pe care se mai găsesc maximum 20 de locuitori permanenți! Cu toate acestea, mii de turiști o vizitează anual datorită istoriei sale profunde, a monumentelor arhitecturale și a picturilor unice. Farmecul insulei încă se regăsește în detaliile arhitecturale menținute de sute de ani și în talciocurile organizate de diferiți comercianți din Veneția. Asta pentru că, pe lângă o mulțime de atracții turistice, vizitatorii pot admira și cumpăra dantelă și sticlarie făcute manual, de la vânzătorii ambulanți.

Obiective și atracții turistice

Torcello clar are ce oferi turiștilor. Catedrala Santa Maria Assunta a fost construită în anul 639, devenind reședința episcopului de Altinum. Astăzi, catedrala este cea mai veche cladire și una dintre cele mai mari atracții turistice din lagună. Biserica Sânta Fosca este un monument arhitectural unic în Veneția, care datează din secolul XI. Iar palatele Palazzo dell’Archivio si Palazzo del Consiglio au fost legate, devenind un muzeu impunător. De asemenea, pe insulă se poate vizita și Tronul lui Attila, o piatră masivă sculptată în forma de scaun, și celebrul Ponte del Diavolo, unul dintre cele doua poduri existente în laguna din Veneția, care nu are balustrade.

Cătălorie spre Torcello

Dacă sunteți la începutul călătoriei în Veneția, trebuie mai întâi mergeți în Burano. Cel mai simplu mod este direcția LN (Laguna Nord), cu feribotul de la stația Fondamenta Nuove, aflată pe malul de nord al Veneției (există mai multe stații de feribot. Asigurați-vă că urcați în cel bun). Ambarcațiunea este mai mare decât transportul comun vaporetti și are câteva locuri pe punte. Biletele de transport valabile sunt Normal Venice ACTV. Feribotul pleacă din jumătate în jumătate de oră, iar timpul de călătorie până la Burano este de 42 de minute.

Din Burano trebuie să luați un alt feribot, numit T, pentru o scurtă călătorie spre Torcello. Fiți atenți pe care feribot urcați, pentru a nu vă întoarce din drum. De multe ori, plecările de la Burano spre Torcello nu coincid orarului stabilit. Așa că, întrebați de două ori înainte de a urca pe feribot. Noi vă așteptăm cu impresii!

Gina Rotaru

Foto: www.viator.com

Publicat in: noiembrie 2012
Inapoi la categoria «« Turism

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement