Top 5 plaje turceşti (foto)

Home « Turism « Inedit

Împrăştiate printre peninsule muntoase, stau ascunse hectare întregi de nisip, golfuri mici şi sătucuri nepretenţioase cu restaurante cu specific local, ale căror terase dau direct în plajă. Accesul către majoritatea plajelor se poate face fie cu maşina, fie cu barca, ceea ce înseamnă că plajele sunt arareori aglomerate, chiar şi în timpul vârfului de sezon.

 

1. Ovabuku

Ascunsă undeva în peninsula Dacta, Ovabuku este cel mai frumos mic golf dintr-o serie de trei, alaturi de Hayitbuku şi Kizilbuk. Plaja este o fâşie de nisip amestecat cu scoici mărunţite de apă şi pietricele, în spatele căreia se află un mic conglomerat de restaurante, terase şi pensiuni, în timp ce dealurile din zonă sunt de o frumuseţe răpitoare, pline de pădurici de pin şi stejar, mirt şi roşcove. Nu doar plaja însăşi face din această locaţie o adevărată oază a frumosului, ci întregul pachet: liniştea, autenticitatea locului şi senzaţia unei escapade în adevăratul sens al cuvântului.

2. Valea Fluturelui

Situată în mod spectacular între două stânci ce domină întreg locul, precum două turnuri medievale, Valea Fluturelui se întinde în forma de V, încheindu-se într-o plajă aproape sălbatică, despre care poţi spune că n-a călcat acolo picior de om, cu un nisip curat precum cristalul. Cei mai mulţi turişti vin pe plaja de aici cu barca de la Olu Deniz sau Fethiye, două localităţi aflate în apropiere de Valea Fluturelui. Dar adevăraţii aventurieri pot utiliza cărarea stâncoasă care deviază de la şoseaua principală şi pe care cobori timp de 40 de minute înspre plajă.

Locul e atât de rustic, încât nu există electricitate, drumuri locale sau clădiri în această vale, camping-ul fiind varianta cea mai bună pentru cei care doresc să rămână peste noapte pentru a prinde un răsărit de excepţie. De asemenea, se află şi o serie de refugii special construite de autorităţi pentru turiştii mai temerari care nu se dau în lături de la un foc mic de tabără. Ca alternativă, poţi alege să rămâi în localitatea din apropiere, Faralya, unde poţi găsi cazare şi de unde poţi privi înspre vale plaja aflată la câteva sute de metri mai jos.

3. Amos

Ascunsă între staţiunile Turunc şi Kumlubuk, în peninsula Bozburun, Amos este un al mic golf aflat între două dealuri. Nisipul e un pic mai dur, cu pietricele ceva mai mari presărate printre lemnele rămase de la foste băncuţe aflate prin zonă, dar frumuseţea locului compensează orice ar putea părea ca inconvenient. Aici găsim un contrast puternic între liniştea şi crepusculul de peste noapte şi luminile orbitoare care se zăresc, peste golf, venind dinspre staţiunea Marmaris.

Amos a fost în vechime o urbe romană de dimensiuni medii, în prezent fiind încă vizibile ruinele aşezării, inclusiv un mic amfiteatru cu panorame ce-ţi taie efectiv respiraţia. Ca bonus, fix pe plajă se găseşte un excelent restaurant local, unde se servesc peşte proaspăt şi meze (un fel specific mediteranean şi balcanic, compus din peşte, măsline, brânzeturi şi diverse alte gustări reci).

4. Gemiler

E greu de crezut că plaja Gemiler se află la doar o aruncătură de băţ distanţă de supraaglomerata şi foarte populara plajă Olu Deniz. Gemiler e arareori aglomerată, la ea putându-se ajunge fie cu barca, fie cu autocarul luat din Hisaronu, care te plimbă prin pământurile fertile ale văii Kaya, dincolo de plantaţiile de grâu şi tutun, până la vârful limbii de pământ a peninsulei Fethiye. Înconjurată de măslini şi pini şi vecină cu Insula Sf. Nicolae, plaja are vreo două restaurante tradiţionale foarte accesibile, unde te poţi servi cu meze proaspete şi bere rece Efes originală.

5. Cirali

Plaja Olympos, celebră pentru casele sale amenajate în copaci, în care turiştii pot fi cazaţi, este destinaţia multor munţomani pasionaţi de trasee şi căţărare. Însă, plaja vecină, Cirali, p fâşie de nisip de 3 km, a reuşit cumva să evite acelaşi nivel de dezvoltare turistică, datorită protejării ţestoaselor marine „loggerhead“, care ies zilnic din mare şi îşi fac cuiuburile în nisip.

Flancată de doi munţi uriaşi, toată zona din jurul plajei Cirali este extraordinar de pitorească şi naturală, iar satul de alături îţi oferă pensiuni şi restaurante cu o plăcută atmosferă hippy, pro ecologică. Aşadar, nu mai aştepta! O escapadă pe una dintre plajele de mai sus cu siguranţă că îţi va întregi concediul! Dacă ai fost pe acolo, aşteptăm impresii şi fotografii pe adresa redacţiei.

Autor: Gabriel Ban

Sursa foto: orkaemeralds.co.uk

Publicat in: decembrie 2012
Etichete pentru acest articol: destinatii de vacanta, plaje, plaje exotice, plaje turcesti
Inapoi la categoria «« Turism

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement