Sarbatorile de iarna in Maramures

Home « Turism « Inedit
Sa mergi in Maramures de sarbatori nu inseamna doar sa urmaresti obiceiurile si sa mananci mancaruri traditionale; perioada sarbatorilor poate fi un prilej foarte bun pentru plimbare cu mocanita pe Valea Vaserului , plimbare cu sania trasa de cai sau pentru (inca) vizita la bisericile de lemn din Maramures, incluse in patrimoniul UNESCO: Manastirea Barsana, Manastirile Rohia si Peri de la Sapanta.
In Maramures se mai pastreaza vie traditia colindatului, in satele din partea istorica a judetului coconii colinda dintr-un capat in altul al satului cu traista in spate, iar gazdele le platesc” colinda cu un colacut, un mar sau nuci. 
Strainii care vin de sarbatori in Maramures sunt fascinati de colindele si traditiile noastre, care nu s-au pierdut. Odaile in care dorm strainii sunt mobilate ca pe vremea bunicii, iar gazdele au grija sa le arate toate obiceiurile din Maramures. 
Sunt doritori care vor sa petreaca Craciunul ca acum 100 de ani, fara curent si televizor.
Toate casele sunt luminate in noaptea de Ajun si isi deschid portile ca sa intre colindatorii imbracati in superbele lor costume populare. 
Tot in Maramures este traditional Stolnicul sau Painea Anului, paine mare si rotunda, impodobita cu semne din aluat.
 
 
sursa foto: pinterest 
Publicat in: decembrie 2015
Etichete pentru acest articol: Craciun, zona Maramures, Craciunul in Maramures
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement