Rimetea, scurt istoric

Home « Turism « Inedit
Rimetea este o localitate atestata in anul 1257, care a cunoscut mai multe perioade de-a lungul istoriei. In trecut, Rimetea a fost un important centru mestesugaresc si minier, fiind locuit in trecut de o populatie mixta de sasi si secui, si chiar daca este se afla in judetul Alba, putem spune ca localitatea Rimetea este situata la doar “Doi pasi de Cluj”, fiind foarte aproape. 
Incepand cu anul 1996, localitatea Rimetea a fost inclusa intr-un proiect de conservare si valorizare a patrimoniului. In urma acestui proiect, mai multi localnici au hotarat sa-si restaureze casele vechi, oferind localitatii o imagine de poveste, simpla si frumoasa, fara prea multe elemente urbanistice moderne.
Comuna Rimetea se afla în nordul Depresiunii Trascaului, inconjurata de masive montane care domina cu 500 – 600 metri printr-o serie de abrupturi pitoresti. Localitatea se individualizeaza ca o arie depresionara tipica, iar masivele calcaroase din jurul depresiunii sunt mai împadurite în partea vestica Vf. Cornului (1238 metri), Ardascheia (1250 metri), Dealul Baiesilor (1010 metri) si mai golase iî est unde domina Piatra Secuiului (1128) si apoi Tarsa (999 metri).
Localitatea  are o arhitectura unica, de secol XIX. Casele albe cu ferestre verzi, neschimbate de peste 100 de ani, sunt mai putin cunoscute romanilor, însa reprezinta un punct de atractie pentru turistii din strainatate, când ajungi la Rimetea ai impresia ca ai intrat intr-o alta lume. Dintre cele aproximativ 300 de case, mai bine de jumatate sunt albe, pastrând arhitectura secolului XIX.
În urma cu aproape 150 de ani, satul Rimetea a fost in pericol sa dispara. Un incendiu puternic a distrus toate casele si, ca prin minune, minerii de aici au reusit sa le reconstruiasca.
O perioada scurta tot aici s-a prelucrat ?i aur în monezi. Totodata Rimetea era unul dintre centrele culturale ale Ardealului.
Din evul mediu pana in anul 1876, localitatea a facut parte din Scaunul Secuiesc al Ariesului. In cele opt secole de locuire neîntrerupta, Rimetea a cunoscut mai multe perioade antagonice, oscilând de la starea de sat medieval oarecare la aceea de oras infloritor in secolele XVII-XVIII si având parte de un lung declin de la sfârsitul secolului al XIX-lea pana la sfârsitul secolului al XX-lea, cand reajunsese un sat oarecare de la poalele Muntilor Apuseni.
Incepand cu anii 1996-1997, localnicii din Rimetea au inceput sa-si valorizeze patrimoniul arhitectural (in principal casele construite in secolele XVII-XIX), sa puna pret pe renovarea patrimoniului in defavoarea inlocuirii vechilor edificii cu altele noi, sa se mandreasca cu el si sa invete cum sa-l pastreze nesufocat de noile interventii urbanistice.
In octombrie 2000, Oficiului National al Monumentelor Istorice a desemnat localitatea Rimetea drept zona arhitecturala si urbana protejata.
 
sursa foto: pinterest
 
 
 
Publicat in: august 2016
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement