Piața Obor, loc de promenadă pescărească la București

Home « Turism « Inedit

Piața Obor demonstrează cu nonșalanță că mai există în București locuri unde timpul nu a trecut prin farmecul aparte și culoarea autentic românească. Dacă nu ești atent, s-ar putea ca mirosul puternic din hala de pește, forfota și ofertele speciale strigate de comercianți, cu texte care mai de care mai creative, să te „împingă“ direct într-o baltă îmbibată cu... sânge și solzi de pește, cum a pățit subsemnata. Astăzi oferim spre lecturare o incursiune în hala de pește a Pieței Obor, unde oferta este de nerefuzat!

Deși pare o locație insalubră, hala de pește a Pieței Obor este cel mai important centru de pește proaspăt din Capitală. Greu de crezut, clienții pieței sunt dintre cei mai selecți: de la bucătari celebri pe care îi vezi la televizor, așa cum mi-a zis nenea Gigi, comerciant de pește de meserie de pe vremea lui Ceaușescu, până la șoferi de politicieni și vedete. Din păcate, când am ajuns eu nu erau decât pensionari „care luau pulsul prețului“, așa cum mi-a explicat nenea Gigi. „Cel mai bun moment este dimineața, de pe la ora 8 până pe la 11 și jumătate, n-ai timp nici să mai fumezi o țigară“, îmi spune acesta în timp ce curăța un crap de vreo 7-8 kg. „Îl pregătesc pentru o doamnă, vine la 7 să-l ia“, continuă, deși eu nu l-am întrebat nimic.

Oferta este foarte variată și oricine poate să-și dea seama de acest lucru doar aruncând o privire de ansamblu pe tarabele cu gheață unde sunt aliniați pești și fructe de mare deopotrivă: creveţi cruzi, sepii, caracaţiţe, crabi şi scoici Saint Jaques, calcan, pisică de mare, ton, limbă de mare (sole) sau fileuri de crap şi de somn.

Prețurile se negociază la sânge dacă ai răbdare. În general, peștele care încă mai dă din coadă pe muntele de gheață este cel mai repede vândut și la cel mai bun preț de pe piață. În afara fructelor de mare, aduse în special din Grecia de două ori pe săptămână, majoritatea peștelui este de Dunăre, adus aici o dată la două zile. Sau cel puțin așa se laudă toți comercianții, dar sunt convinsă că este doar o tehnică de marketing, ca în cazul pepenilor de Dăbuleni. Nenea Gigi îmi spune că el are clienții lui fideli care știu că el aduce peștele de la Dunăre, că n-are gust de mâl ca cel din lacurile artificiale și îmi întinde neașteptat o bucată de crap sub nas, să mă conving. Din păcate, deși sunt brăileancă, simțurile mele olfactive nu au fost „ascuțite“ pentru a detecta peștele proaspăt, de Dunăre, așa că i-am răspuns cu un „da“ nu prea convingător.

Fluxul de vânzări crește începând cu ziua de joi până duminică la prânz. Luni și marți vin, în general, să se aprovizioneze cei care au restaurant și cu ochi de cunoscător. Nenea Gigi recunoaște că sărbătorile religioase sunt de mare folos în economia acestei afaceri, biserica încurajând consumul de pește prin dezlegare. „Când e în calendar dezlegare la pește, aduc cantitate dublă. Cumpără și tineretul atunci pește, nu numai pensionarii. Ai crede matale că fetele tinere ca tine țin post ca babele?“, adaugă nenea Gigi.

În ceea ce privește consumul de specialități, adică fructele de mare, un alt vânzător mi-a spus că în general străinii vin la sfârșit de săptămână să cumpere ca să le mănânce crude. Îl întreb de unde știe și îmi răspunde că acum doi ani un chinez a cumpărat un kilogram de creveți după ce a înghițit unul de față cu el. De atunci, chinezul îi este client fidel. În fiecare vineri, el sau nevasta lui vin și cumpără un kilogram de creveți sau trei, dacă au musafiri. „Îmi arată pe degete câte kilograme vrea și întotdeauna îmi dă bani ficși. M-am obișnuit cu el“, îmi povestește în timp ce aranjează cartonașele cu prețuri.

Plec din Piața Obor cu un file de crap și doi păstrăvi proaspeți de la taraba lui nenea Gigi. Îl întreb dacă păstrăvul e din Dunăre și râde copios: „Domnișoară, domnișoară, credeați că mă prindeți cu gogoașa? Sunt grădinar de mult timp și mai știu și eu una, alta.“ Râd și eu și plec cu peștele achiziționat și cu un miros de pește impregnat puternic. mai ales pe talpa sandalelor.

Autor: Oana Vasiliu

Sursa foto: pescariileecovet.ro

Publicat in: iulie 2012
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement