Pestera Orda, labirintul subacvatic al Rusiei

Home « Turism « Inedit

În vestul Munţilor Ural din Rusia există o peşteră care bate recorduri peste recorduri. Intitulată Ordinskaya sau Orda, peştera este considerată de către toţi speologii lumii un adevărat monument al naturii.

Se întinde pe 5 km, fiind peştera cu cea mai mare lungime din Rusia, are coridoare surprinzătoare şi ape atât de clare încât vizibilitatea merge până la 45 de metri. Peştera (de cristal) este primul şi singurul loc din lumea subacvatică în care se organizează excursii pe tot parcursul anului. Dar şi cea mai mare peşteră de gips din lume.

Intrarea în galerie se face prin săli pline cu stalactite mari, a căror vârstă este estimată la 10.000 de ani, apoi continuă cu lacuri subterane şi, în cele din urmă, coboară sub pământ. Aici, scufundătorii descoperă o lume desprinsă parcă din filmele SF, o lume subacvatică de care citeşti doar în cărţi. Pereţii îmbrăcaţi în alb, ca urmare a prezenţei stalactitelor, transparenţa apei, liniştea profundă şi culoarea cristalină fac din această peşteră un adevărat labirint din care n-ai mai vrea să ieşi niciodată.

 

Peştera Orda este atât de frumoasă, încât a fost inclusă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, în 2008, devenind în scurt timp un punct de atracţie pentru scufundătorii experimentaţi, cu ani de antrenament dur şi echipament foarte greu.

Îţi trebuie o adevărată tărie de caracter şi multă experienţă ca să te scufunzi într-o astfel de peşteră. Mediul din Orda este atât de delicat, încât chiar şi câteva bule de aer pot vătăma tavanul peşterii. Aşa că, toţi cei care "îndrăznesc" să-i facă o vizită construiesc un "horn" subacvatic, pentru c bulele lor de aer să fie scoase la suprafaţa peşterii.

În general, majoritatea peşterilor subacvatice sunt considerate mediul cel mai dificil de fotografiat, fie din cauza unghiurilor înguste, imposibilităţii de a crea un trepied sau un cap panoramic pe care să fie montat aparatul de fotografiat, fie din cauza vizibilităţii nule, neexistând nicio sursă de lumină în afară de cea pe care o aduce scafandrul. Însă, peştera Orda este aparte, unică, o minunăţie naturală, care aşteaptă să fie descoperită şi arătată lumii întregi în toată splendoarea ei.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: askural.com

 

Publicat in: noiembrie 2013
Etichete pentru acest articol: diving cave, Orda cave, pestera, scafandru, scufundari
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement