Pestera Ghetarul Scarisoara

Home « Turism « Inedit
Exista multe locuri frumoase in Romania in fata carora ramai fascinat de-a dreptul si te simti cel mai mic om de pe pamant cand realizezi cat de talentata este mama-natura. Muntii Apuseni sunt un astfel de exemplu; zona care te intampina la fiecare pas cu cascada ireala, cu vegetatie bogata, lacuri mirifice, flora si fauna pentru care suntem usor invidiati de alte popoare nu poate fi decat Raiul pe pamant.
Parcul Natural Apuseni - Primele initiative in vederea constituirii unui parc in aceasta zona ii apartin lui Emil Racovita, care la primul Congres al Naturalistilor din România din aprilie 1928 a formulat clar scopul si obiectivele creării unei arii protejate de dimensiuni mari în Munţii Apuseni. In anii '50, ca urmare a altor descoperiri importante in explorarea endocarstului, au fost facute demersuri de catre Marcian Bleahu. Printre cele mai cunoscute obiective turistice din Muntii Apuseni se numara Ghetarul de la Scarisoara sau Uriasul de Gheata.
 Acesta se gaseste în Parcul Natural Apuseni, la distanta de doi kilometri de Garda de Sus. In anul 1938, pestera a fost declarata monument al naturii. Aceasta are lungime de 700 de metri, cu portalul inalt de 24 de metri si vechime de 3.800 de ani. Atractiile Ghetarului din Scarisoara sunt: Sala Mare, Biserica si sala cu stalagmite de gheata.
Muntii Apuseni au multe peisaje si mistere de oferit, printre care si unele locuri mai putin cunoscute. Pesterile, prin frumusetea lor interioara, sunt cele mai interesante dintre fenomenele carstice. Ele sunt plasmuiri ale picaturilor de apa care au topit piatra prin staruitoarea strecurare pe crapaturi. Sa ai sansa sa descoperi si sa explorezi pestera reprezinta mare realizare pentru orice speolog si nu numai. 
Situata la altitudine de 1165 m, Scarisoara este cea mai mare pestera cu gheata din Romania. Lungimea pesterii este de 720 m, iar adancimea de 105 m. Blocul de gheata are un volum de peste 50000 m3 si grosime de peste 20 m. Din Arieseni exista, in principiu, doua posibilitati de a ajunge la ghetarul Scarisoara, fie se merge cu masina pana in Garda de jos si de acolo se urca pe jos pana la ghetar, fie se face un traseu de aproximativ 4 ore (pe marcajul triunghi rosu), direct din Arieseni, peste deal cum spun localnicii. Dealul este, de fapt, un munte, insa traseul nu este chiar atat de obositor. Mai greu este la intoarcere, pentru ca exista o portiune de panta destul de dificila.
Pestera Scarisoara este una dintre cele mai mari pesteri cu gheata din tara noastra, gazduind de asemenea al doilea ghetar subteran ca marime din lume. Ghetarul are vechime de peste 4000 de ani, suprafata de 5500 metri patrati si grosime a stratului de gheata ce poate ajunge si la 37 de metri. Traseul este cu adevarat romanesc deoarece sa strabati cu masina catune uitate de lume in care capitele de fan par perfecte si neclintite de vant. Ajuns in catunul Ghetar si stiind ca aerul de munte sporeste pofta de mancare, ai posibilitatea sa gusti din minunatele gogosi cu gem ale gospodinelor din satele din apropiere.
Speoturismul specializat este deschis mai mult celor care doresc să parcurgă pesterile doar cu echipari temporare si folosindu-se de tehnicile speologice. Acest tip de turism necesita folosirea unui echipament special, parcurgerea unui stagiu de formare specific nivelului de dificultate al pesterii si existenta unor ghizi specializati. Desi solicitarea pentru acest tip de turism este destul de mare el este insuficient dezvoltat datorita incetinelii cu care se aplica legisllatia din acest domeniu, dar si lipsei de incredere a autoritatilor locale in potentialul acestuia. Numarul pesterilor care se preteaza la acest tip de turism este de peste 150 fiind localizate in special pe culoarele Remetea-Suncuius, Bratca-Vadul Crisului, Platoul Padis, Zona Sighistel-Baita.
 
 
sursa foto: pinterest
 
 
 
Publicat in: martie 2017
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement