Parcul National Muntii Rodnei !!

Home « Turism « Inedit
Parcul National Muntii Rodnei se intinde pe teritoriul judetelor Bistrita-Nasaud, Maramures si Suceava si constituie una dintre cele mai importante arii protejate din Romania. 
Dupa criteriul intinderii, este cea mai mare arie protejata din nordul Carpatilor Orientali (46,399 ha). Scopul principal al parcului este conservarea biodiversitatii, dezvoltarea activitatilor turistice fiind permisa asa incat sa nu se opuna obiectivelor de conservare.
Parcul National Muntii Rodnei infiintat in anul 1932 prin Jurnalul Consiliului de Ministri nr. 1949/1932, reconfirmat prin Legea nr. 137/1195 si prin Legea nr. 5/2000 este arie protejata de interes national si international, fiind incadrat conform clasificarii I.U.C.N. in categoria a II- a – Parc National – Rezervatie a Biosferei.
La intrarea in parc dinspre Borsa, zona de un pitoresc deosebit, se afla Cascada Cailor.
Primavara, apa rezultata din topirea zapezii si din ploi se aduna intr-un circ glaciar, de unde se pravaleste formand cascada in trepte, cu caderi succesive de 40 m, 20 m si din nou de 40 m. Stancile din zona sunt o mare atractie pentru alpinisti. Desi s-ar crede ca Parcul National Rodna se suprapune in totalitate peste muntii Rodnei, in realitate lucrurile stau diferit.
acestia mai adapostesc si alte arii protejate in afara de cea prezentata, cum ar fi: Rezervatia Stiintifica Pietrosul Mare, Rezervatia Naturala Piatra Rea, Rezervatia mixta Pestera si Izbucul Izvorul albastru al Izei, Rezervatia Naturala Izvorul Batrana, Rezervatia speologica Pestera Cobasel si altele. 
La recunoasterea importantei Parcului National Rodna a concurat alaturi de aspectele geologice, geomorfologice, prezenta speciilor rare sau relicte de fauna si flora. 
Flora reprezentativa a PNMR este formata din micromicete care cuprind 390 de specii, iar dintre speciile de lichieni se intalnesc 248 si 26 infrataxoni (6 specii endemice, 20 specii sunt rare pentru flora Romaniei). Se mai gasesc speciile briofite care sunt in numar de 235 unitati din 108 genuri si 52 familii. Foarte bogata este si flora cormofitelor, di care care este foarte bogata se mai gasesc respectiv 1123 specii de fanerogame. Din flora acestei zone, câteva specii sunt mai semnificative, precum cum ar fi: smârdarul (Rhododendron kotshy), zâmbrul (Pinus cembra), opaitul Muntilor Rodnei (Silene nivalis) sau paiusul lui Porcius (Saussureea porci), ultima  - pe cale de disparitie - a fost identificata din nou, la 112 ani de la descoperirea ei de catre academicianul Florian Porcius).
Fauna este formata din mai multe specii reprezentative printre care: enchitreide cuprinde 7 genuri cu 28 specii, iar dintre lumbricide se gasesc doar 12 specii. Se mai gasesc 20 specii din care 6 endemice din genul diplopode, iar din genul chilopode se gasesc 36 de specii, din care 6 endemice. Se mai afla 39 de specii de ortoptere si 295 specii de macrolepidoptere care prezinta si specii periclitate si vulnerabile.
 
 
sursa foto: pinterest
Publicat in: mai 2017
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement