Parcul National Defileul Jiului !

Home « Turism « Inedit
Parcul Naational Defileu Jiului este o arie protejata de interes naational ce corespunde categoriei a II-a IUCN (parc naational), situata în sud-vestul atarii, pe teritoriile judeatelor Gorj si Hunedoara.
Aria protejata se afla in extremitatea sudica a judetului Hunedoara (pe teritoriile administrative ale oraselor Aninoasa, Petrosani si Vulcan) si cea nordica a judeatului Gorj (pe teritoriul orasului Bumbesti-Jiu si al comunei Schela) si este strabatuta de drumul naational DN66 care leaga municipiul Deva de orasul Filiasi.
Accesul in Parcul National Defileul Jiului se poate face prin: drumul european E79 pe ruta: Targu Jiu - Bumbesti Jiu, sau drumul european E79 pe ruta: Deva - Simeria - Calan - Haateg - Pui - Baiata - Petrosani.
Parcul cuprinde numeroase grote, forme carstice, puaturi naturale si avenuri, reprezentand, totodata, locul ideal pentru numeroase specii de animale, peste 400, dintre care unele pe cale de dispariatie si protejate de legi naationale si internaationale, dar si peste 700 de specii de plante deosebite.
In arealul parcului se afla Manastirea Lainici, o manastire ortodoxa de calugari construita în anul 1817. Lacasul de cult poarta hramul Intrarea în Biserica a Maicii Domnului.
Parcul Naational Defileul Jiului a fost declarat arie protejata în anul 2005, prin Hotararea de Guvern Nr. 1581 din 8 decembrie (privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 462/2001) si are o suprafata totala de 11.127 ha.
Parcul este acoperit în proporatie de peste 80% de paduri de fag (Fagus sylvatica) si gorun (Quercus petraea), în asociere cu carpen (Carpinus betulus) sau frasin (Fraxinus). Flora stratului ierbos are în componenata peste 550 de specii cormofite si peste 140 de talofite (specii cu un singur tal, cu înmulatire prin spori). 
Fauna este bine reprezentata de mamifere, pasari, amfibieni, reptile, pesti si insecte.
 
sursa foto: pinterest
 
Publicat in: mai 2017
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement