Pădurea Letea, zona exotică a României (foto)

Home « Turism « Inedit

Cine nu visează la o vacanță într-o destinație exotică? Cu toate acestea, puțini ajung să trăiască experiența unei asemenea escapade, din cauza prețurilor de transport și cazare. Însă, ce ați spune despre o vacanță exotică chiar aici, în România? Nu este o glumă, ci țara noastră are și ea părticica ei exotică, de o frumusețe parcă ruptă de realitate. Iar costurile de transport până acolo nu sunt deloc exorbitante...

Este vorba de Rezervația Letea, mai exact Pădurea Letea, care se află în Delta Dunării! Înconjurată de ape, plante rare și specii de viețuitoare aproape ca cele din Amazon, Pădurea Letea este una dintre zonele speciale din România, uitate parcă într-un colț ascuns, nefiind foarte tranzitată de turiști.Motivul: lipsa promovării ei și a exploatării din punct de vedere turistic. Pentru că, credeți sau nu, Pădurea Letea are ce oferi din toate punctele de vedere: de la peisaje, până la bogății naturale precum specii rare de plante și animale.

Călătorie pe apă

Pădurea se află în partea de nord a Deltei Dunării și se întinde pe nu mai puțin de 2825 ha. Odată ajuns acolo, priveliștea îți acaparează întru-totul privirea. Nu au voie să faci drumeții de unul singur, astfel că un ghid, navigator, pornește împreună cu tine și alți turiști într-o călătorie pe apă, printre pădurea de stejar de luncă, stejar brumăriu, plop alb, frășn de luncă, tei alb. Excursia durează o oră și jumătate și costă în jur de 35 de lei! Merită! Nu doar pentru peisaj, ci și pentru poveștile și informațile pe care ghidul le spune pe tot parcursul călătoriei. Pe malurile apei întâlnești plante exotice, care au răsărit din întâmplare, datorită păsărilor migratoare. Plimbarea pe canalele navigabile din Pădurea Letea îți permite săa dmiri de la depărtare casele tradiționale ale sătenilor și bărcile lor ancorate cu atenție la mal.

Între pădure tropicală și deșert

În pădure și-au făcut apariția sute de specii de plante, una mai atractivă ca cealaltă. Printre acestea se numără și plantele cățărătoare precum vita salbatică curpenul de pădure, hameiul și liana grecească (Periploca graeca). Una dintre plantele care oferă întregii rezervații naturale un aspect mediteranean. Găsim peste 500 de specii de plante, pădurea fiind formată în mare parte de stejari brumării, plopi, frasini, tei, dar și plante exotice. Dacă ai noroc de un ghid bun, poți admira de apoape stejari de peste 700 de ani. De asemenea, este singura zonă din întreaga Europă unde se pot întâlni lianele.

Iar între pădurea tropicală și deșert sunt doar 300 de metri distanță! Odată intrați în zona deșertică, minunățiile continuă! Există peste 2.000 de specii de insecte, aici putând fi întâlnite și vipera de nisip (Vipera ursinii), vulturul codalb (Haliaeetus albicilla), șoim, corb etc. Și, pe lângă toate acestea, cu siguranță vă amintiți de caii de la Letea! Caii sălbatici care se plimbă nestingheriți prin pădure și prin iazurile considerate adevărate valori naturale. O excursie ce merită încercată, măcar o dată în viață. Experieneța și frumusețea cu care te încarcă un asemenea colț de lume este imposibil de repordus în cuvinte.

Gina Rotaru

Foto: wildstate.ro / www.de-weekend.com

Publicat in: martie 2013
Etichete pentru acest articol: caii de la Letea, Padurea Letea, rezervatia Letea, vacanta Letea
Inapoi la categoria «« Turism

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement