Orase scufundate

Home « Turism « Inedit
Mistere ale civilizaței ascunse sub apele Terrei, dar pe care arheologii nu vor să le abandoneze. Cateva din orașele scufundate ale lumii spun o parte importantă din povestea evolutiei umane.

Există un oraş înghiţit de ape în China, care, chiar şi acum, după 40 ani, se păstrează intact. Shi Cheng, supranumit şi Oraşul Leului, se află pe fundul unui lac din zona Muntelui celor Cinci Lei. Aşezarea a fost centrul politico-economic al provinciei Zhejiang, din estul Chinei.

Shicheng sau Orașul Leului, a ajuns în atenția atenția publiă după ce varianta chinezească a revistei National Geographic a publicat mai multe poze deosebite cu această metropolă scufundată. Shicheng este un oraș antic, scufundat la peste 40 de metri adâncime pe fundul unui lac artificial, acolo unde s-a transformat într-o veritabilă capsulă a timpului, protejat de eroziunea naturală și de factorii distructivi de la suprafață.Oraşul a fost sacrificat în 1959, după ce guvernul chinez a decis construcţia unei hidrocentrale. Oraşul Leului a dispărut încet sub apele lacului Qiandao. În următoarea jumătate de veac, peste străvechea metropolă s-a aşternut uitarea.
Unul dintre cele mai desfrânate orașe ale lumii (numit așa din cauza prostitutiei, pirateriei și consumului de rom), Port Royal, din Jamaica, s-anscufundat in urma unui cutremur, in 1692. Investigațiile arheologice au inceput in 1981 și au scos la iveală o serie de documente și artefacte.

Ruinele Yonaguni, din Japonia, au fost descoperite de un înotator amator, in 1995. Se pare că acestea au 8.000 de ani vechime. Cea mai spectaculoasă descoperire a locului sunt urmele unei piramide, care amintește  existența civilizatiei Incă de pe atunci.

Grădina Speranţei, una dintre primele opere de artă scufundate este un ansamblu realizat de artistul american Jason Taylor, intitulat „Grădina Speranţei". Scufundătorii pot admira o fată frumoasă, întinsă pe o terasă, care are împrejurul ei o stropitoare de grădină şi câteva ghivece de flori

Comorile de sub apă ale Cleopatrei

Cercetările subacvatice desfăşurate în căutarea comorilor reginei Cleopatra, ultimul faraon al dinastiei Ptolomeilor, au început în anul 1992. Încă de atunci, arheologii au avertizat că scoaterea la suprafaţă a unora dintre obiectele scufundate, după ce au stat mai bine de două milenii în apele sărate ale mării, va provoca deteriorarea lor rapidă, iar UNESCO a emis un decret în 2001, care recomandă înfiinţarea unor rezervaţii marine în astfel de situaţii.

Planul de fezabilitate, gândit de arhitectul parizian Jacques Rougerie, prevede că muzeul va avea o parte construită pe uscat şi una submarină, alcătuită din tuneluri transparente, prin care turiştii vor putea ajunge până lângă artefactele din apele adânci de numai 5-6 metri. Vizitatorii vor putea admira 26 de sfinxuri, sute de statui, porţiuni din ansamblul arhitectonic al Alexandriei antice şi câteva epave ale unor vase romane şi greceşti scufundate în timpul dezastrelor.

Sursa foto: cultural.bzi.ro
Roxana Samfira
 
Publicat in: septembrie 2014
Etichete pentru acest articol: mistere, ape, orase pierdute, statui
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement