Norvegia, tara fiordurilor spectaculoase

Home « Turism « Inedit

Norvegia este cunoscută pentru poveştile cu vikingi şi pentru renumitele fiorduri, care atrag în fiecare an milioane de turişti. Datorită unui trai de viaţă foarte ridicat, Norvegia a devenit una dintre cele mai scumpe ţări din lume, dar şi una dintre cele mai frumoase.

În Norvegia, nu e de mirare că nu există restricţii privid accesul la natură: poţi înota oriunde în mare, poţi vizita orice pădure, pescuitul este liber, fără să fie necesară o autorizaţie specială, iar apele sunt foarte bogate în resurse piscicole.

Această ţară nordică reuşeşte să uimească prin recordurile sale, clasându-se în topul celor mai căutate destinaţii de vacanţă. Astfel, Norvegia se laudă cu Fiordul Sognefjord (al dolea ca mărime si primul ca adâncime din lume), Fiordul Geiranger (cel mai frumos şi spectaculos fiord din lume), dar şi cu Fiordul Hardanger (al doilea ca mărime din Norvegia, al treilea din lume)!

Sognefjord sau Sognefjorden este al doilea fiord ca mărime din lume, după Scoresby Sund din Groenlanda, dar şi cel mai mare fiord din Norvegia! Are o înălţime de peste 1 km, o lăţime medie de aproximativ 5 km şi o adâncime de circa 100 m, dar fiordul are o profunzime de 203 km în interiorul ţării, ajungând până la oraşul Skjolden.

Fiordul s-a format cu mii de ani în urmă, datorită eroziunii gheţarilor, care au început să coboare spre mare, pe râurilor deja existente. Aceşti gheţari acopereau Alpii Scandinaviei, o altă minunăţie a naturii, faimoşi pentru vechimea lor.

Datorită existenţei unui prag format din morenele depuse de gheţari, la gura de vărsare în mare, fiordul este puţin adânc, ceea ce înseamnă că delimitează apele sale mai calde de cele mai reci ale Oceanului Atlantic. Acest lucru a determinat ca peisajul în zona de contact să fie arid, iar înspre interior să fie bogat în păduri, livezi de pomi fructiferi etc.

Geirangerfjord este denumit după orăşelul din apropiere, Geiranger, şi este unul dintre cele mai frumoase fiorduri continentale, impresionând prin unicitatea sa dată de peisajele formate în ultima Epocă Glaciară şi de cele formate mai recent.

Atât de spectaculos este, încât cei de la UNESCO l-au inclus pe lista patrimoniului mondial în 2005, iar de atunci continuă să primească în port vasele de croazieră ale ţării şi să uimească turiştii care îl vizitează din mai până la începutul lunii septembrie.

Fiordul Hardanger este al doilea ca mărime din Norvegia şi al treilea din lume, fiind situat în partea sud-vestică a Norvegiei. Se întinde pe-o lungime de 113 km şi are o adâncime de 891 m. Datorită peisajelor desprinse parcă dintr-o poveste, a devenit o atracţie turistică, chiar la gura firodului aflându-se un castel care datează din secolul al XVII-lea.

 

 

Irina B.

sursa foto: facebook.com

Publicat in: octombrie 2013
Etichete pentru acest articol: fiordul Hardanger, fiorduri, porturi, turism, turism nautic
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement