Nave scufundate în nisip (foto)

Home « Turism « Inedit

Marea Aral a devenit un cimitir naval! Zeci de ambarcațiuni abandonate și-au găsit sfârșitul pe fundul mării, iar acum stau nemișcate în nisip. O imagine impresionantă pentru fotografi, dar tristă pentru ecologiști. Rupte, ruginite, erodate și la un pas de dezmembrare totală. Așa arată navele fantomă, care au dispărut în largul mărilor de mai bine de 50 de ani! Nave descoperite acum în nisip... în rămășițele Mării Aral!

Fix în mijlocul deșertului, o panoramă de nave fantomatice parcă și-au dezvelit pelerina de soare. Fără pupă, fără pânze și unele lipsite total de acoperiș, stau scufundate în nisipul uscat de pe fundul fostei Mări Aral. Ambarcațiunile sunt o relicvă dintr-o epocă de mult apusă, atunci când Marea Aral din Uzbekistan era bogată în resurse, oferind pește din belșug comunităților din împrejurimi.

Relicvă din 1960

Însă, în doar câțiva ani, marea a secat, peștii au murit, iar în urma sa au rămas doar nave ruginite și erodate de trecerea vremii. Navele stau în deșert din anii 1960, când rușii au început devierea apei pentru irigare. La ora actuală, ambarcațiunile nu au niciun scop. Zona nu a fost transformată într-un cimitir naval, însă nici nu se organizează acțiuni de ridicare a navelor. Ambarcațiunile au ajuns doar o „umbrelă” folositoare câtorva cămile rătăcite prin deșert.

Cel mai mare dezastru ecologic

Marea Aral a fost una dintre cele mai mari întinderi de apă dulce din lume, care acoperea 26,300 mile pătrate din suprafața Pământului. Acum, ea mai există doar în proporție de 2.000 de kilometri, împărțiți în patru lacuri mai mici. În mare parte, dispariția ei a fost planificată de Guvernul Sovietic. Deși conștient că va distruge fauna și flora Mării Aral, Guvernul a cerut ca apa să fie drenată spre anumite zone ale deșertului, unde se făceau plantații de bumbac.

Estimările au arătat că 50 - 75 % din apă a fost risipită. Mai mult, în timpul acțiunii de drenare a apei, s-au folosit îngrășăminte pentru creșterea rapidă a culturilor, ceea ce a dus la otrăvirea apei și, implicit, a peștilor. În urma acestor acțiuni, industria înfloritoare de odinioară a comerțului cu pește a murit, iar populația a fost lovită de boli grave precum tuberculoză și cancer.

Din 2005, au început acțiuni pentru realizarea unui proiect care să contribuie la creșterea nivelului apei, la reducerea salinității și la învierea florei și faunei acvatice. Însă, până la obținerea unor rezultate, fie ele cât de mici, vor trece ani, spun experții în ecologie marină. Între timp, noi putem doar admira frumusețea naturii dintr-o altă perspectivă: cea a navelor istorice scufundate în nisipul Mării Aral.

Gina Rotaru

Foto: www.flickr.com

Publicat in: noiembrie 2012
Inapoi la categoria «« Turism

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement