Murano, insula perlelor de sticlă (foto)

Home « Turism « Inedit

Vacanță de Sărbători? Clar Murano! Insula slipitoare, care te îmbie cu perle din sticlă realizate manual... tentant, nu? Iar dacă pui și romantismul Lagunei Venețiene, imposibil să refuzi o astfel de escapadă, mai ales în prag de sărbători! O perioadă în care orașul sclipește la propriu, negustorii afișând cele mai atractive produse din sticlă, iar decorațiunile orașului fiind în ton cu producțiile manuale unicat. Ce mai, un adevărat paradis al refexiilor „din sticla de Murano”.

Vrei să te simți ca-n Crăiasa Zăpezilor? Vizitează Murano pe timp de iarnă! Zăpada albă, bibelourile din sticlă, geamurile caselor și globurile pictate manual sunt doar câteva dintre atracții. Și nici nu-i de mirare, pentru că intri în lumea specialiștilor mondial în producția de sticlă! Venețienii realizază cristale și sticlă încă sin secolul aș X-lea, când negustorii venețieni din est s-au stabilit în Murano, aducând odată cu ei secretele de producție.

Cum ajungi la Murano

Indiferent dacă te afli în Veneția sau în orice regiune italiană, poți ajunge la Insula Murano numai pe calea apelor. Astfel că, ai nevoie de o ambarcațiune și un navigator cu permis legal. Iar cea mai bună opțiune este transportul public pe apă: autobuzul 52, pe care îl poți lua din Piazzale Roma sau San Zaccaria (lângă St Marks), sau autobuzele 12, 13 din Fondamenta Nuove. Este cea mai relaxantă metodă de navigare. Dacă, însă vrei să explorezi mai adând apele din jurul insulei, poți opta pentru un yacht sau o șalupă de închiriat. Însă, aici ai nevoie de permis de navigație sau de un navigator de meserie.

Producție de sticlă artizanat

Veneția este cunsocută în istorie ca fiind prima producătoare de perle de sticlă (Conterie), între anii 1200 - 1950, având monopolul producerii lor. Astăzi, realizarea sticlei nu se mai face în Veneția, ci pe Insula Murano, după ce negustorii venețieni au părăsit orașul luând cu ei și secretul producției. O producție considerată și astăzi un artizanat, întrucât fabricile existente au 2-5 artizani, printre cele minimum de 60 de persoane angajate.

Metoda de fabricație este același. Nu există utilaje, iar fabricile se axează producție manuală, prin suflare. Fiecare companie a a avut propria formulă de producție, care până în 1800 a fost ținută secret. Însă, odată cu apariția instituțiilor de chimie și de cercetare, secertul a ieșit la suprafață. Cu toate acestea, producția de „sticlă de Murano” a rămas la fel de căutată, fiind una dintre puținele rezgiuni ale lumii care însă mai folosește tehnica străveche, refuzând utilajele. De aici și prețurile piperate ale exponatelor.

Cum se prelucrează sticla

Pentru realizarea unui singur obiect din sticlă de Murano, este nevoie de minimum 3-4 persoane. Însă, în unele cazuri, la un singur obiect pot lucra și 18 persoane. Artizanii crează obiecte de orice culoare, însă experții știu cum să obțină și obiecte în culori mai dificile precum: roșu și galben. Articolele din sticlă de Murano variază de la vaze, la piese unice și statui de animale.Varietatea de sticlă din Murano este vastă și poate fi destul de costisitoare. Piese semnate de Barovier & Toso, Venini și Moretti Carlo sunt o garanție de renume international.

Există, de asemenea, peste 100 de întreprinderi mici, care lucrează sticla la lumina lumânărilor, fără folosirea unui cuptor. Aceștia produc de obicei piese piese mici și suveniruri. Adevărate splendori, care medită achiziționare ca design pentru orice tip de locuință. Așadar, dacă te afli sau te vei duce într-o excursie pe Iansula Murano, terce pe lista ta cu priorități și achiziționarea măcar a unui suvenir din sticlă. Merită!

Gina Rotaru

Foto: guardian.co.uk

 

Publicat in: noiembrie 2012
Etichete pentru acest articol: Insula Murano, sticla de Murano, vacanta Venetia
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement