Martin Strel sau "Omul Raurilor"

Home « Turism « Inedit

Martin Strel se numără printre persoanele cele mai prezente în Cartea Recordurilor, datorită curajului de care a dat dovadă ori de câte ori a traversat înot orice mare, ocean sau râu ţintite (de exemplu, Amazon, Parana, Mississippi, Dunărea şi Yangtze).

Născut acum 59 de ani, în orăşelul Mokronog, din Slovenia, Martin a învăţat singur să înoate la vârsta de 6 ani, pe când se scălda în joacă în apele unui mic râu din apropierea casei părinteşti. Iar de atunci s-a îndrăgostit tot mai mult de înot, încât a ajuns să concureze, în anul 1978, de-a lungul marilor ape curgătoare ale lumii.

"Omul Râurilor", aşa cum i se mai spune, este singurul din lume care a reuşit să parcurgă înot de la izvoare la gurile de vărsare unele dintre cele mai mari şi impresionante fluvii ale lumii, dar şi singurul care deţine patru alte recorduri omologate în Guiness Book, pentru înot continuu de-a lungul cursurilor de ape.

Martin a intrat prima dată în vizorul Cărţii Recordurilor acum 11 ani, când a înotat timp de 55 ore şi 11 minute, pe distanţa de 162,5 km, pe Marea Adriatică, între Lignano şi Ravenna. Trei ani mai târziu, temerarul valurilor a devenit primul om care a traversat înot Mediterana, între Europa şi Africa. Cei 78 kilometri care despart cel mai sudic punct al Siciliei de Tunisia au fost străbătuţi în 29 ore, 36 minute şi 47 secunde!

Însă, abia în 2000, Martin a intrat în paginile Guiness Book of Records pentru parcurgerea înot a Dunării, de la izvoare, în Delta noastră, în 58 de zile. Nu mult a durat până ca Martin să doboare alt record, reuşind incredibilă performanţă de a înota non-stop de-a lungul Dunării, pe distanţa de 504,5 kilometri. Toată experienţa a durat fix 84 ore şi 10 minute, timp care l-a ajutat să-l detroneze pe argentinianul Ricardo Hoffman, care anterior reuşise să înoate fără pauză pe Dunăre distanţa de 481 kilometri, parcurşi în 84 ore şi 37 minute.

Anul 2002 poate fi unul dntre cei mai buni pentru Martin, care a înotat de-a lungul întregului curs al fluviului Missisippi toate cele zece state americane pe teritoriul cărora se întinde fluviul într-un timp record: 68 de zile! Reuşita lui a fost dedicată tuturor victimelor atentatelor teroriste din data de 11 septembrie 2001.

Spiritul său aventurier nu l-a lăsat să se odihnească nici anul următor, când a reuşit să înoate de-a lungul celor 1930 kilometri ai fluviului Parana (Argentina), mai exact, de la Cascadă Iguazu până în centrul capitalei Buenos Aires, unde Parana se varsă în Rio de La Plata. A înotat în fiecare zi din zori până la apusul soarelui, înaintând printre ape circa 80 kilometri pe zi.

Chiar şi marele fluviu al Asiei, Yangtze, n-a fost ocolit de către înotătorul ambiţios. Acesta l-a traversat în 2004, în 51 de zile, operaţiune transmisă în direct de canalul TV CCTV9 şi urmărită de sute de milioane de chinezi prin intermediul portalului Yahoo China.

Totuşi, în anul 2007, aventura pe cel mai lung, voluminos şi periculos fluviu al lumii, Amazon, a fost cea care i-a dat bătăi de cap, din cauza prădătorilor care există în adâncuri: rechini taur (Charcharhinus leucas), peşti candiru (adevăraţi vampiri ai lumii peştilor, temuţi pentru obiceiul lor de a intra în uretra oamenilor care înoată în apele unde trăiesc aceştia), dar şi mult cunoscuţii peşti piranha.

Pentru a evita eventualele întâlniri cu astfel de prădători, Martin a purtat un costum de înot realizat dintr-un material special în care a putut să urineze în siguranţă, materialul permiţând ulterior drenarea urinei, fără să pătrundă apa sau temuţii peşti. Dar cu toate acestea, Amazonul s-a dovedit a fi mai puternic decât înotătorul nostru viteaz, care s-a ales cu dizenterie şi cu o adevărată colonie nedorită de amoebe şi viermi intestinali.

Supranumit "Big River Man, the man who swam the Amazon", Martin a declarat că secretul care a stat la baza recordurilor sale este o dietă zilnică, cu un număr de 8.000-9.000 calorii, compusă din salate, friptură de pui, peşte, orez, fasole, fructe, sucuri naturale şi miere.

În prezent, Martin Strel este un ecologist convins, care "predică" un stil de viaţă sănătos, dar şi modalităţi prin care mediul înconjurător să rămână verde.

 

 

Irina B.

sursa foto: nationalgeographic.com

Publicat in: octombrie 2013
Etichete pentru acest articol: Cartea Recordurilor, inot, inotator, Martin Strel
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement