Lacul Sfanta Ana impresioneaza prin unicitatea sa

Home « Turism « Inedit

Unul dintre cele mai frumoase lacuri vulcanice din lume este, fără îndoială, Lacul Sfânta Ana, situat la o altitudine de 946 metri în masivul Ciomatul Mare, aproape de Tuşnad.

 

Impresionând prin frumuseţea şi unicitatea sa, lacul a fost declarat rezervaţie naturală şi singurul lac din Europa Central-Estică format pe fundul craterului unui vulcan stins.

Lacul Sfânta Ana are o formă aproape circulară, asemenea unei palete de picior, o suprafaţă de 21,3 ha şi un volum de apă pluvial, provenit din scurgerile de pe suprafaţa versantului interior al craterului.

De ce numele de "Ana"?

Se pare că numele a fost dat de legendele locale. Prima legendă face referire la o tânără, Ana, care, nedorind să se căsătorească cu forţa, a preferat să fugă în noaptea nunţii şi să se arunce în lac, dispărând cu totul. A doua face referire la rivalitatea dintre doi fraţi: unul locuia în cetatea de pe acest loc şi a vrut să îi demonstreze celuilalt că are o caleaşcă mai impozantă, aşa că a înhămat mai multe fecioare din popor. Însă, din cauza greutăţii, fetele n-au putut urni caleaşca, aşa că au început să fie biciuite cu furie de către fratele tiran. La scurt timp, nemaisuportând vaietele prietenelor ei, una dintre fete, Ana, l-a blestemat pe bărbat cu atâta patos, încât ruga ei s-a împlinit. Imediat s-a pornit o furtună puternică, cu fulgere şi tunete, iar cetatea şi fratele tiran s-au scufundat în flăcări. În locul cetăţii, lacrimile fetelor au format un lac albastru şi liniştit.

Dacă astăzi ocupă un loc fruntaş pe lista celor mai deosebite rezervaţii naturale, în trecut, acum 9800 de ani, Lacul Sfânta Ana era un lac mlăştinos cu acumulări de turbă cu adâncimi reduse. Cu aproximativ 8.800 ani în urmă, avea o înfăţişare de tinov şi mlaştină, după care s-a transformat într-un lac cu nivel crescând, ajungând, până la urmă, să aibă un nivel variabil al apei.

Lacul este considerat cel mai curat din România, dar şi din lume, datorită apei distilate, care, însă, nu este potabilă din cauza lipsei sărurilor minerale (mineralizarea fiind de 0,002%).

 

 

Irina B.

sursa foto: danielapetrache.ro

 

Publicat in: octombrie 2013
Etichete pentru acest articol: lac, Lacul Sfanta Ana, lacuri Romania, rezervatie naturala
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement