Japonia, tara pestelui proaspat

Home « Turism « Inedit

Când facem referire la bucătăria japoneză, automat ne ducem cu gândul la ingredientele sale tradiţionale de bază: peşte, orez şi condimente. De departe, peştele ocupă un loc fruntaş în ceea ce priveşte opţiunile japonezilor în materie de preparate culinare.

 

Japonezii servesc, deseori, peştele crud, în starea lui proaspătă, nefiind necesară gătirea lui, pe care îl asezonează cu produse din soia, miso (pastă de fasole) sau orez, wasabi (hrean japonez), yuzu, ghimbir, myōga (tot un fel de ghimbir), kinome (lujeri ai plantei sanshō (Zanthoxylum piperitum) sau seminţe uscate şi măcinate ale aceleiaşi plante sanshō.

În "ţara Soarelui răsare", există o sumedenie de mâncăruri tradiţionale, pe bază de peşte, care se regăsesc în meniul oricărui restaurant: Shirumono (supele), care sunt de două feluri: sumashijiru (o supă clară) şi misoshiru (din pastă miso). Ingredientele pot fi peşte alb, diferite moluşte şi crustacee (creveţi etc), tōfu, alge marine. Iar lista nu se opreşte aici, sunomono (peşte crud sau fiert cu zarzavaturi, condimentat cu oţet şi zahăr) şi aemono (peşte şi zarzavaturi acoperite cu o pastă făcută din tōfu, susan măcinat etc) numărându-se printre preferinţele culinare ale japonezilor.

De asemenea, la fel de îndrăgite sunt Yakimono, adică mâncăruri fripte (peşte, moluşte şi crestacee), Agemono, mâncăruri prăjite în ulei, tempura (peşte sau zarzavaturi împachetate în aluat nefermentat înainte de prăjire), karaage (ingredientele sunt acoperite cu făină sau amidon de arorut Maranta arundinacea) sau tatsuage (carne de pasăre condimentată cu sos de soia şi sake înainte de prăjire).

O altă delicatesă a bucătarilor japonezi este sashimi de peşte sau fructe de mare, a căror carne crudă este tăiată în felii foarte subţiri.

Iată ce ingrediente sunt necesare şi cum se prepară:

Ingrediente: 500 g peşte crud; 500 g orez; sos de soia; sos de hrean; ulei de susan; zeama de la o lămâie

Mod de preparare: Curăţă peştele de solzi, capete, cozi, aripioare, organe şi oase, apoi bagă-l la congelator pentru aproximativ 1 oră. După acest interval, scoate-l şi începe să-l tăi feliuţe foarte subţiri.

Separat, pregăteşte orezul: aşază feliuţele de peşte peste orez şi stropeşte-le cu zeama de la lămâie. Între timp, încălzeşte uleiul de susan într-o tigaie şi unge peştele cu el. La final, serveşte sashimi cu sos de soia şi sos de hrean.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: 4photos.net

Publicat in: octombrie 2013
Etichete pentru acest articol: bucataria japoneaza, destinatie culinara, peste, sashimi, sushi
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement