Groapa Ruginoasa si Canionul Valea Seaca - un loc unic in Europa

Home « Turism « Inedit
Groapa Ruginoasa este un fenomen aparte de dimensiuni gigantice ce se gaseste la 10 km de centrul statiunii turistice Arieseni. Ca urmare a puternicii eroziuni torențiale a apei asupra solului format din gresii rosii si galbene, a luat nastere spectaculoasa Groapa Ruginoasă, adancitură de circa 100 de metri, cu un diametru de circa 600 de metri. Pe toată suprafaţa ei, un proces de eroziune foarte activ a scos la zi straturile de cuarţite, a căror culoare roşie violacee conferă zonei un aspect cu totul aparte, ea apărând de la mari depărtări ca rană deschisă în trupul muntelui.
Groapa ruginoasa este ravena uriasa, cu rupturi ruginii, aflata la altitudinea de 1373 m; are formă rotund-ovalară, ca un amfiteatru cu circumferința de cca 450/600 m și adâncime de peste 100 m. Depozite de gresii, argile de culori gălbui-roșiatice și cuarțite sunt erodate regresiv torențial, astfel că și la acest moment dimensiunile gropii” sunt în creștere… molizii de pe margine cad pe rând în prăpastie”. Interesant este că pe hărțile de acum 80-90 de ani apărea ca mică ravenă… constatăm că evoluția peisajului poate să fie destul de rapidă. Uriașa pâlnie are versanți/ pereți puternic înclinați și muchii/ septe care despart zone mai adâncite. 
Marginea zonei erodate prezintă zone instabile, eventual cu mici surplombe, așa că precauția este recomandabilă. Frumusețea peisajul atrage un mare număr de turiști, mai cu seamă din Ungaria S-a format prin eroziunea torentiala, extrem de activa a depozitelor de cuartite, fresii si argile rosii. Este adevarata Rana vie in trupul muntelui, eroziunea se extinde si in prezent insa pe parte a gropii a inceput vegetatia sa creasca datorita pantei mai line. Intre versanti gropii s-au creat vai foarte stramte ce dau un aspect de canion fundului torentului.
Condiţiile de formare a torentului includ şi prezenţa unor linii de falii. Astfel, în această zonă se întâlnesc trei linii de falii: falie pe direcţia NNE-SSV, pe care s-a axat Valea Seacă. Pe această falie se va dezvolta în continuare, regresiv, Valea Seacă care, în viitor va separa complet Vf. Ţapu de Vf. La Morminţi; altă linie de falie mărgineşte la est Culmea Tătăroaia (1 291 m)-Ştirbina (1 415 m)-Ţapu (1 476 m) şi pătrunde în Groapa Ruginoasa în sectorul său estic; a treia falie porneşte de la est de şi la sud de Vf. Ţapu spre est prin sudul Vf. La Morminţi.
La Groapa Ruginoasa se ajunge pornind din localitatea Arieşeni, pe drumul principal, spre Vârtop şi după ce se iese din Vârtop. Merită să urci cei circa 900 m pentru a vedea această ravena uriașă care înca se lărgește - un peisaj unic și rezervație naturală geologică extrem de interesantă. Cum se ajunge la Groapa Ruginoasă: din DN75, în dreptul localității Vartop, se urmarește indicatorul către Ruginoasa. E un traseu care dureaza aproximativ ora și care presupune, macăr în prima lui parte (15-20 minute), un urcus sustinut printre bolovani. La sfarsitul urcusului se ajunge intr-o poiana din care se deschide in zare un peisaj rupt parca de tot ce am mai intalnit pana acum in peisajul mioritic: Groapa Ruginoasa.
 
Sursa foto: pinterest
 
Publicat in: martie 2017
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement