Ce este un cimitir naval

Home « Turism « Inedit
V-ați întrebat vreodată ce se întâmplă cu ambarcațiunile uzate sau accidentate iremediabil? Sau a navelor pe care proprietarii nu le mai vor, însă nici nu le mai pot vinde? Contrar aparențelor, nu ajung să fie comercializate bucată cu bucată precum fierul vechi, ci își fac vreacul într-un cimitir naval. După ce sunt scoase din uz, ambarcațiunile de foarte mari dimensiuni sunt adunate într-o zonă unde traficul naval este aproape inexistent, acest loc fiind cunoscut de majoritatea oamenilor din industria maritimă drept un cimitir naval
Un cimitir naval este locul în care sunt amplasate ambarcațiunile nefuncționale și lăsate să se dezintegreze în mod natural. Cunoscută sub numele de cimitir naval, zona nu poate fi tranzitată de comercianți sau nave transportatoare. Este locul în care au acces proprietarii de navă, la îndemnul autorităților navale, după ce ambarcațiunea a fost scoasă din uz. Cimitirul naval are, în general, un număr foarte mare de ambarcațiuni sau corpuri de nave oxidate și ruginite, lăsate să se descompună prin eroziune, odată cu trecerea timpului.
Demontate, casate sau reciclate
Abandonul ambarcațiunilor într-o anumită locație se practică din timpuri străvechi. Marinarii obișnuiau să-și abandoneze navele într-o zonă pustiită, la alegere, de multe ori luându-se unul după celălalt. În zilele noastre, această activitate nu mai este permisă în orice colț al lumii. De-a lungul timpului, au apărut reglementări de mediu, cu reguli stricte privind abandonul așa-numitelor deșeuri navale.
Astăzi, zonele în care ambarcațiunile sunt demontate sau casate pentru reciclarea metalului sau a materialelor periculoase, precum azbestul, sunt cunoscute, de asemenea, sub numele de cimitire de nave. Iar cele mai căutate din lume, datorită dimensiunillor mari, sunt: șantierul naval Alang din India și șantierul naval Chittagong, din Bangladesh.
Scuba diving către cimitire navale
Există multe cimitire navale răspândite în jurul lumii. S-au format în zone în care navigația este dificilă, sau în locuri unde mutarea lor este practic imposibilă. Cele mai multe se află pe fundul oceanelor, unde navele s-au scufundat în timpul războaielor sau au fost scufundate intenționat, pentru a fi scoase din uz. Aceste acțiuni au dus la formarea unor adevărate șantiere pe fundul oceanelor. Șantiere care, în zilele noastre, sunt folosite ca atracții turistice în scop de scuba diving.
Câteva dintre cele mai faimoase locații în care se regăsesc cimitire navale sunt : Marea Aral, Nisipurile Goodwin, Staten Island, portul Scapa flow și Blackpool, din nord vestul Angliei. Există, însă, și cimitire de nave care s-au format natural. Locuri în care ambarcațiunnile s-au scufundat în urma dezastrelor naturale, precum furtuni, uragane sau iceberguri.
Epavele acestora, care nu mai pot fi recuperate din cauza greutății și mărimilor lor, zac de mii de ani pe fundul oceanelor. Acestea sunt cele mai comune cimitire navale, care pot fi întâlnite pe fundul oceanelor. Și care, de asemenea, intră în categoria locațiilor prielnice pentru scuba diving.
 
 
sursa foto: pinterest
Publicat in: noiembrie 2017
Etichete pentru acest articol: ambarcatiuni uzate, cimitir naval, scuba diving, picur
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement