Cazanele Dunarii !

Home « Turism « Inedit
Cazanele Dunarii sunt considerate de multi drept una dintre cele mai frumoase zone de pe defileul Dunarii. Asezate la trecerea Dunarii prin muntii Carpati, Cazanele Dunarii aflate in parcul National Portile de Fier au o lungime de doar 9 km, facand din aceasta destinatie de vacanta una ideala pentru weekend, toate obiectivele turistice fiind usor accesibile din acelasi punct de cazare, putandu-se ajunge la ele cu masina sau pe jos, pe trasee de o frumusete greu de exprimat in cuvinte.
Cea mai apropiata gara de Cazanele Dunarii este Gara Orsova, ce lasa turistii direct la periferia orasului de unde pot lua taxiuri sau microbuze catre diverse destinatii.
Cazanele Dunarii, se întind de-a lungul fluviului, la granita cu Serbia, in judetul Mehedinti. Exista un singur drum care te va duce in acest loc de poveste, DN57, care face legatura intre municipiul Orsova si localitatea Moldova Noua. 
ga zona este impanzita cu pensiuni si cabane unde te poti caza la preturi rezonabile.
Pensiunile si vilele sunt destinate turistilor care pun pret pe confort si doresc sa combine o iesire in natura cu momente de relaxare si rasfat. In principal optiunile de cazare sunt Orsova, Dubova sau Eselnita, iar intre acestea turistii au la dispozitie un numar impresionant de vile si pensiuni din toate categoriile de clasificari hoteliere.
Pentru amatorii de aventuri care prefera sa se detaseze total pentru un weekend de haosul vietii cotidiene si sa se bucure pe deplin de natura, zona ofera si spatii de campare in satul Mraconia, statiune turistica din Cazanele Mici aflata in imediata apropiere a unui numar mare de obiective turistice din zona. Trebuie totusi notat faptul ca zonele de camping nu sunt special amenajate si tin de bunavointa localnicilor.
Statuia lui Decebal - Fiu al lui Scorillo si succesor al lui Duras-Diurpaneus, Decebal (87-106) ocupa tronul Daciei intr-un moment in care tendintele expansioniste ale Imperiului Roman, care-si stabilise durabil frontiera pe linia Dunarii, se accentuau rapid. 
Figura lui Decebal sculptata in stanca, este asezata la varsarea raului Mraconia in Dunare si se poate vedea de pe DN 57, care leaga Eselnita de Dubova si de asemenea, poate fi vazuta de pe Dunare. Este amplasata aici ca o replica a monumentului Tabula Traiana ce se afla la cateva sute de metri in aval, pe tarmul sarbesc al Dunarii. Sculptura este inalta de 55 m si lata de 25 m.
Tabula Traiana - se afla pe malul sarbesc, aproape de Cazanele Mici, in dreptul fostului asezamant al satului Ogradena. Pa malul opus trecea vechiul drum roman cu parapete de protectie. Tabula este fixata in piatra si pe ea sunt reprezentati doi delfini plutind si un vultur pe cer. Figurinele si ornamentele sunt sculptate in relief, iar scrisul este cioplit  in piatra. Dealungul timpului tabula a avut de suferit de pe urma intemperiilor naturii, ea fiind ridicata deasupra lacului de acumulare odata cu construirea hidrocentralei "Portile de Fier 1". 
Cetatea Trei Turnuri Trikule - Cetatea celor 3 turnuri a carei denumire a fost preluata din limba turca, denumire sugestiva pentru scopul militar al constructiei fortificate, a fost ridicata in secolul XV pentru a opri avansul imperiului otoman spre vest.
In momentul actual, din cetate au ramas doar 3 turnuri aflate la 5 km de localitatea Svinita, restul cetatii fiind inundate odata cu amenajarea lacului de acumulare Portile de Fier. Atunci cand nivelul apei este crescut raman vizibile doar 2 dintre turnurile cetatii.
Desi nu poate fi vizitata in interior din motive lezne de inteles, cetatea prezinta un peisaj unic in aceasta parte a Europei, cu turnurile sale ridicandu-se din suprafata verde a lacului de acumulare.
Manastirea Mraconia - Aflata pe valea Mraconia, manastirea are un aspect inedit datorita faptului ca aceasta a fost ridicata peste ape, vechiul lacas de cult fiind sacrificat impreuna cu multe alte monumente si obiective turistice pentru realizarea lacului de acumulare Portile de Fier. Vechiul lacas construit in 1523 sau 1453  era pe valea Mracuniei intr-un loc ascuns pitoresc (mraconiainseamna loc ascuns). Se stie ca in timpul razboiului ruso-austro-turc(1787-1792) a fost distrusa. In anul 1823 s-a gasit, intre ruinele manastirii, sigiliul vechi cu inscriptia slavona: "Peceat manastirea Lubostinie Hram Uspenia Presvistaia Bogaraditi Leto 1735". In 1931 s-a inceput reconstruirea manastirii cu acoperis de sindrila, dar tot ce s-a construit a fost inghitit in anul 1967 de apele lacului Portile de Fier. Dupa acest eveniment manastirea nu a mai primit dreptul de a fi reconstruita. A devenit Manastirea de sub ape, Mraconia. In anul 1993 se pune piatra de temelie a noii biserici actuale. De la manastirea veche se mai pastreaza doar usile imparatesti si o candela, care se afla în muzeul parohial de la Eselnita.
 
sursa foto:pinterest
Publicat in: iulie 2017
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement