Balena ucigasa sau Orcinus orca

Home « Turism « Inedit

Fiind cea mai mare dintre cele 32 de specii de delfini, orca este capabilă să rivalizeze cu toate mamiferele marine. Chiar şi balenele mari, cu colţi nu au abilităţile sale de vânătoare.

 

Binecunoscute de cei mai mulţi marinari datorită omniprezenţei lor în oceanele lumii, ele au fost numite "lupii de mare " şi "balenele ucigaşe", pentru fălcile puternice şi dinţili lungi şi ascuţiţi.

Orca are 10 metri lungime şi cântăreşte circa 7 tone, iar când vânează, poate atinge viteze de până la 60 km/h. Este uşor de identificat datorită culorilor caracteristice, alb şi negru.

Mamiferele ucigaşe au fost reperate în râurile mari şi estuare, cum ar fi Rhone, Elba şi Tamisa, vânând de la peşti (65 la sută din dieta medie a unei orci): heringi, scrumbii, somoni, toni; delfini, foci, vidre de mare, până la cefalopode - sepii, calmari – sau rechini.

 

Orcile au mai mult de 40 de dinţi mari, recurbaţi, cu care apucă şi muşcă în diferite moduri. De departe, hrana preferată a orcilor o constituie tonul (Thunnus thynnus), care este adesea capturat de pescari şi râvnit de balenele ucigaşe.

Orcinus orca are un "modus operandi" destul de inteligent, cu tehnici sofisticate de vânătoare (cum ar fi răsturnarea cu succes a focilor de pe banchizele de gheaţă) şi comportamente vocale (fiecare orcă are zgomote distinctive, pe care membrii săi le recunosc de la distanţă). Foloseşte ecoul pentru a comunica şi vâna, scoţând sunete care "călătoresc" sub apă până când întâlnesc prada, apoi revin la orcă, dezvăluind locul, mărimea şi forma prăzii. Este extrem de sociabilă chiar şi cu oamenii, faţă de care se ataşează foarte repede.

 

Femelele devin mature înainte de zece ani, iar masculii tind să se maturizeze sexual după această vârstă. Gestaţia durează 17 luni, care este mai mare chiar decât a balenelor cu colţi. Înţărcarea puiului se face la 12 luni.

 

 

 

Irina B.

sursa foto: nationalgeographic.com

Publicat in: august 2014
Etichete pentru acest articol: balena ucigasa, ocean, orca, Orcinus orca
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement