Atractiile Parcului National Calimani !

Home « Turism « Inedit
Parcul National Calimani este o arie protejata de interes national ce corespunde categoriei a II-a IUCN (parc national, zona speciala de conservare), situat in partea central-nordica a Romaniei, pe teritoriul administrativ al judetelor: Mures, Suceava, Harghita si Bistrita-Nasaud.
Accesul in Parcul National Calimani  se poate face pe mai multe cai, atat cu masina, cat si cu trenul. Din nord, poti urca in Masivul Calimani prin Vatra Dornei, Poiana Stampei sau Gura Haiti. Daca vii din sud, accesul se face prin Rastolita, Toplita, Lunca Bradului sau Calimanel. Accesul din vest se face prin Colibita.
Parcul National Calimani adaposteste specii rare de flora si formatiuni ciudate de lava, sculptate de natura de-a lungul secolelor. Astazi iti recomandam o incursiune intr-o lume unica, unde vei fi fermecat de vegetatia bogata, de relieful vulcanic si de peisajele de vis spre cele doua regiuni istorice ale Romaniei.
Aici se afla cel mai mare complex vulcanic din Muntii Carpati si cel mai intins vulcan inactiv din Europa, al carui crater are un diametru de circa 10 kilometri.
Orice traseu vei alege, Muntii Calimani ofera panorame minunate si, la fiecare colt, vei intalni specii rare de flora. La baza masivului se intind fanete si pasuni, urmate de paduri de maces, alun si conifere. Pe masura ce inaintezi in inaltime, intalnesti specii rare de vegetatie, printre care zambrul, o planta care a supravietuit din era glaciara, si o rezervatie de jnepenis care se intinde pe aproape 400 de hectare. Nu lipsesc palcurile de ciuperci, mai ales dupa zilele ploioase, si nici frumosii bujori de munte.
Padurile de molizi sunt populate si de multe specii de animale, printre care ursi, cerbi, jderi, pisici salbatice si mistreti. Prezenta lor nu trebuie sa te ingrijoreze, pentru ca animalele stau de obicei departe de potecile umblate din paduri si pot fi rareori vazute in timpul zilei.
Ascunse printre arbori si stanci, in amonte de Paraul Umed vei intalni Cascada Tihu, limpede si zgomotoasa, caci apele sale se revarsa cu furie de la o inaltime de aproape 8 metri inaltime.
Rezervatia Iezerul Calimanului este o alta zona deosebita; aflata pe suprafata judetului Harghita, in zona orasului Toplita, rezervatia ascunde pe cele 322 de hectare un lac deosebit (Lacul Iezerul Calimanilor), vegetatie unica in Europa (jnepenis, ienupar, rhododendron) si o fauna bogata (insecte, reptile, mamifere, pasari).
Negoiul Unguresc – Pietrosul este zona cu relief alpin a Parcului National Calimani, unde se afla Varful Pietrosul, cea mai inalta creasta a Calimanilor, care atinge 2081m altitudine.
Rezervatia geologica “12 Apostoli” este celebra pentru “statuile” stancoase cu elemente antropomorfe si denumiri ciudate precum Maresalul, Mosul, Ramses, Gusterul sau Sfinxul. Sculpturile din lava cimentata realizate de natura sunt fantastice, iar jnepenisurile care le inconjoara si tufele de merisor pe care le gasesti la coborare sunt perfecte pentru un popas dupa un asa urcus obositor. Rezervatia geologica se afla la o altitudine de 1760m.
Daca ai ocazia sa ajungi in zona Calimanilor, trebuie sa stii ca de-a lungul anului au loc mai multe festivaluri si targuri traditionale care merita vizitate: Targul Cireselor, Targul Rusaliilor, Targul Bailor, Masura Oilor, Festivalul Bujorului de Munte, Zilele Monorului, Coboratul Oilor din Calimani si Ziua Eroilor.
 
sursa foto: pinterest
 
Publicat in: mai 2017
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement