Argyroneta aquatica, paianjenul care traieste mereu in apa

Home « Turism « Inedit

Argyroneta aquatica...probabil nu-ţi spune nimic această denumire, însă ea defineşte o specie de păianjen de apă, care trăieşte în apele din Europa de Nord şi Centrală, în Africa de Nord şi în Asia de Nord.

 

Păianjenul de apă este singurul păianjen de pe Terra care îşi petrece toată viaţa în mediul subacvatic. Acesta ţese o pânză în formă de clopot în care adăposteşte aer, astfel că poate sta sub apă fără probleme. De aici şi numele de "păianjenul clopot".

Pentru cunoscători, Argyroneta aquatica se deosebeşte de ceilalţi păianjeni prin perişorii care acoperă ultima pereche de picioare, fiind adaptaţi pentru înot şi prin prezenţa a 3 ghiare pe a treia pereche a picioarelor.

O altă caracteristică prin care se diferenţiază de alte specii de păianjeni este dimensiunea mai mare a masculilor (1,5 cm), în comparaţie cu cea a femelelor, care este de 1,2 cm, ceva neobişnuit pentru păiajeni (la majoritatea e invers).

Ca să respire, păianjenul cară bule de aer de la suprafaţa apei după ce le "prinde" în perii de pe abdomen, creând un clopot din mătase, care este "ancorat" de plante sau de alte obiecte subacvatice.

De regulă, clopotul este cât o nucă, doar cel al femelelor fiind ceva mai mare, deoarece ele au un mod de viaţă mai sedentar. Deşi trăieşte în apă, păiajenul respiră cu aer, de aceea el trebuie să "muncească" la propriu pentru a avea rezerve proaspete de oxigen. Mai întâi, iese la suprafaţa apei şi-şi ridică opistosoma (partea posterioară a corpului) deasupra apei, moment în care moleculele de aer se prind de firişoarele de păr şi formează o peliculă de aer în jurul opistosomei.

 

 

 

 

Irina B.

sursa foto: biopix.com

 

Publicat in: ianuarie 2014
Etichete pentru acest articol: apa, Argyroneta aquatica, lac, lacuri, paianjen de apa, rauri
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement