Cum ajungi în Antarctica? Vas de croazieră, expediție sau spărgător de gheață?

Home « Turism « Croaziere

Ultima mare frontieră a Pământului promite o excursie de neuitat în paradisul frigului: Antarctica. Chiar dacă nu ești James Clark Ross și nu descoperi pentru prima dată acest colț de lume, cu siguranță vei avea aceleași sentimente din momentul în care vei urca pe nava de croazieră, fie ea chiar și un spărgător de gheață, până te vei întoarce la punctul inițial de plecare.

În Antarctica nu vei găsi locuitori permanenți. Ci doar cercetători pasionați și alți turiști veniți să descopere unele dintre cele mai noi locuri în materie de ecoturism. Din grijă pentru acest continent, traficul de turism este și el controlat. În general, explorarea zonei se limitează la capturile surprinse de ochi și aparatură tehnică de la bordul navei de croazieră. Chiar și în aceste condiții, peisajul este uluitor, iar „uimirea restabilește armonia primară care a existat odată între om și univers”, după cum spunea și scriitorul Anatole France.

Croazierele în Antarctica

Antarctica nu are porturi de escală, iar vasele ancorează în locațiile create pentru ambarcațiunile cercetătorilor. Numai în aceste locuri pasagerii pot coborî de la bordul navei pentru explorarea zonei. În general, itinerariul depinde de condițiile de gheață, vreme și animale sălbatice. Din acest motiv, nicio agenție de turism națională sau internațională contactate de echipa Nautica nu garantează posibilitatea coborârii de pe vas. Oricum, legile Antarcticii nu permit debarcarea a mai mult de o sută de pasageri odată.

Printre cele mai cunoscute locații de escală se numără Cap Evans, Cap Royds, Insulele Deception, Canalul Lamaire, Insula Half Moon, Statia McMurdo și Paradise Harbor. Majoritatea navelor care oferă excursii spre Antarctica au mai puțin de 23.000 tone și sunt spărgătoare de gheață sau au un înveliș care să poată trece prin apele înghețate fără dificultăți. Există însă și ambarcațiuni luxoase, care oferă saloane cu panoramă pentru observație, biblioteci sau chiar săli de sport.

Perioada optimă pentru o excursie în Antarctica este din decembrie până în februarie, când temperaturile sunt moderate, între -6 și 10°C. Tot în aceste luni sunt și condiții de vară, cu peste 20 de ore de lumină solară pe zi. Durata călătoriei poate fi între 8-29 de zile. Croazierele mai lungi includ și insulele Georgia de Sud și Falkland, dar și coloniile de pinguini imperiali de pe insula Snow Hill din Marea Weddell.

În cazul în care v-am convins, vă mai spunem că din bagaj n-ar trebui să vă lipsească medicamentele împotriva răului de mare. În plus, specialiștii noștri și tour-operatorii ne sugerează un bagaj format din hanorace, jachete de ploaie, pantaloni impermeabili, bocanci înalți, mănuși rezistente la apă, pălarie/ șapcă/ fular pentru protecția capului și a feței, lenjerie călduroasă, ochelari de soare, cremă de protecție solară, pungi de plastic izolatoare pentru haine și aparatura electronică, pentru orice eventualitate. Oricum majoritatea navelor de croazieră oferă pasagerilor haine impermeabile.

Cum ajungi în Antarctica?

Majoritatea croazierelor pleacă și se întorc în Ushuaia (Argentina), Port Stanley (Insulele Falkland) sau Buenos Aires (Argentina). Din România, agenția Eturia oferă sejurul Antarctica Dream, cu prețuri care pornesc de la 7.440 euro de persoană, la care se adaugă alți 210 euro taxe de aeroport și 250 de euro taxe de combustibil pentru croaziera per persoană. Croaziera durează 14 zile, iar transferurile de la/către aeroporturile interne în Argentina sunt incluse în preț. Vacanța „polară” începe în Buenos Aires, cu următorul itinerar: Ushuaia, Antarctica, Pasajul Drake, Insula Aitcho, Golful Neko (Peninsula Antarctica), Golful Paradise – Insula Cuverville, Insula Petermann, Insula Deception – Golful Whalers, Ushuaia și înapoi spre Buenos Aires, cu destinația finală București.

Pe parcursul croazierei, peisajul vă oferă o lecție de zoologie importantă prin incursiunea în lumea animalelor marine. Printre aisbergurile care pot ajunge și la dimensiunile statului Luxemburg, se pot zări balene cu cocoașă, balene pitice și balene ucigașe. „Pe blocurile de gheață care împânzesc zona vor lenevi cu siguranță foci, pregătite pentru o ședință foto inedită”, cam așa sună unul dintre sutele de comentarii ale românilor care au vizitat Antarctica.

Și totuși poate cei mai simpatici „locuitori” cu drepturi depline ai Antarcticii sunt pinguinii, pata de culoare din nemărginitul ținut alb. Pentru a-i vedea de aproape, organizatorii de croaziere pot face excursii cu bărcile pneumatice până la un loc sigur de debarcare. „În Portul Lockroy se găsește o colonie mare de pinguini Gentoo, iar în Paradise Harbor aceiași pinguini trăiesc printre banchize”, mai spun reprezentanții agențiilor de turism, organizatoare de croaziere în Antarctica.

Sursa foto: auroraexpeditions.com.au

Antarctica

Autor: Oana Vasiliu

Publicat in: martie 2012
Etichete pentru acest articol: clark ross, croaziera, pret, traseu
Inapoi la categoria «« Turism

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement