Veliere RC în România

Home « Stil « Navomodele

Velierele RC (Radio Control) sunt un hobby relativ nou descoperit de pasionații de navomodelism. Acestea sunt bărci cu vele de dimensiuni mici, conduse de la mal cu ajutorul telecomenzii.

Velierele RC funcționează cu un servomecanism pentru a putea acționa cârma ambarcațiunii și cu un troliu, cu ajutorul căruia se strâng velele. În fucție de clasa velierului RC, bărcile au o lungime între 1 și 1,5 m și o greutate începând de la 3,5 la 8 kg. Singura sursă de propulsie pentru aceste „jucării“ este vântul.

În lume există două federații internaționale care organizează concursuri pentru pasionații de veliere RC. Una este ISAF-RSD (fost YMRU), iar cealaltă este NAVIGA, la care este afiliată și România.

Clasele de veliere la care poate participa România prin afilierea la NAVIGA sunt: F5 E pentru bărci de un metru, F5 M pentru clasa Marblehead și F5 10 pentru clasa 10 Rater.

Competiții interne pentru velerele RC

Campionatul Național este organizat anual în trei sau patru etape, iar anul acesta etapele se desfășoară în Miercurea Ciuc (28 iunie – 01 iulie) – etapa II, Pitești - Budeasa (19 – 22 iulie) – etapa III și ultima etapă – Constanța (13 – 16 septembrie). Etapa I a avut deja loc în Galați, în perioada 10 – 13 mai.

Autor: Oana Vasiliu

Sursa foto: veliere.rc.go.ro

Publicat in: iunie 2012
Inapoi la categoria «« Stil

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement