Pas cu pas în construcția de navomodele (foto)

Home « Stil « Navomodele

Majoritatea oamenilor cred că nu este avantajos să construiești navomodele de la zero, motiv pentru care optează pentru kituri. Nu suntem siguri că acest lucru este bine, însă există șiavantaje: un kit pentru navomodele are părți atent finisate și vine cu instrucțiuni. Însă, unele kituri din lemn sunt de slabă calitate atât la materiale, cât și la instrucțiuni. Iar acest lucru înseamnă descurajare și pierdere de timp. Noi am hotărât să  învățăm pas cu pas cum se construiesc navomodelele. Astfel că dăm startul unei serial, iar în acest episod 1 vă prezentăm elementele de bază.

Marea majoritate a navomodelelor renumite au fost construite de la zero. Trebuie doar să stabilești cu exactitate de tip de ambarcațiune vrei. Iar cea mai bună modalitate de a începe construcâia este să alegi materielele: șipca sau tabla căptușită de calitate. Noi recomandăm utilizarea de lemn balsa sau pentru a limita necesitatea de scule electrice. Bineînțeles, veți avea nevoie de scule de îmbinare precum aracet, cuișoare, instrumente pentru finisarea și tăierea lemnului și lac pentru protejarea acestuia. Dacă sunteți la început, alegeți un proiect relativ simplu. Cu timpul veți învăța să abordați mai multe proiecte și mai dificile.

Modele statice sau active

Există mai multe scopuri pentru a construi navomodele. Însă colecționarii le reduc în două categorii

Ambarcațiuni statice
În această categorie intră modele statice, folosite doar pentru décor. Marea majoritate prezintă o navă istorică sau fictivă, provenită dintr-un film. Iar majoritatea kiturilor de navomodele existente pe piață, indiferent de materialul utilizat, sunt pentru ambarcațiuni statice.

Ambarcațiuni active
Navomodele construite pentru a putea fi și lansate pe apă. Pentru construi astfel de ambarcațiuni, ele trebuie construite în detaliu, cu mare precizie, pentru ca apa să nu se infiltreze printre îmbinări. Mai mult, trebuie să fii foarte atent la materialele utilizate și la produsele de îngrijire, pentru ca lemnul sau materialul folosit la construcție să nu se deterioreze cu timpul.

Materiale de construcții

Materialele de construcții pot varia în funcție de pasiunea și de tipul de ambarcațiune dorit. Singura recomandare este folosirea unor produse de calitate superioară, pentru a avea siguranța că navomodelele vor rezista în timp. Pentru cosntrucția cocii ambarcațiunii, se pot utiliza materiale pornind de la dinți de balene și ajungând la fibră de carbon.

Totul ține de gust și bugetul alocat. Materialele cele mai frecvent utilizate pentru construcția navomodelelor include: lemn, plastic sau rașină, fibră de sticlă (GRP, poliester sau epoxi), hârtie (hârtie din celuloză, carton). Coca este cel mai important aspect din construcția unei ambarcațiuni, dar și cel mai distractiv. Trebuie doar să îți pui imaginația la treabă și să fii atent la metode și materialele utilizate. Însă, despre materialele pentru construcția navomodelelor vorbim pe larg în articolul următor. Așadar, stați cu ochii pe noi și dați next până la finalizarea proiectului!

Gina Rotaru

Foto: manbenchindustries.blogspot.com

Publicat in: ianuarie 2013
Inapoi la categoria «« Stil

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement