Navomodele cu radio control (foto)

Home « Stil « Navomodele

 

Continuăm pașii de construcție navomodele, axându-ne pe navomodele active, cu radio control! Ambarcațiuni care pot fi lansate la apă și înscrise în concursuri specializate de navomodele, care se organizează și în România. Pentru construcția de navomodele practice, care se pot lansa la apă este nevoie de produse speciale, îmbinări rezistente și planuri foarte bine puse la punct.

 

În caz contrar, ori riscați să distrugeți materialul, ori vă veți trezi că ambarcațiunea în miniatură se va scufunda încă de la mal. Ce sunt navomodelele cu radio control, cum se construiesc ele și din ce materiale? V-am pregătit o scurtă prezentare a ceea ce ar trebui să faceți pentru a construi un model practic și rezistent. Navomodelele cu radio control sunt de fapt ambarcațiuni în miniatură, controlate cu ajutorul unei telecomenzi, printr-un servomecanism care acționează cârma. Ambarcațiunile cu radio control sunt realizate din navomodele active - modelele de machete bărci active construite pentru a putea naviga. 

Materiale de construcții navomodele

Pentru realizarea navomodelelor active, constructorul este nevoit să facă unele compromisuri la detalii, pentru a îmbinări perfecte. Iar primul las în construcție este hotărârea asupra unui proiect, model de ambarcațiune, pe care să-l urmăm pas cu pas. Dacă la navomodelele statice se utilizează materiale precum placajul, hârtia sau rășina, la navomodelele active cu radio control este indicat să folosiți lemn și fibră de sticlă. Materiale care se găsesc la constructori specializați de ambarcațiuni, dar și la marile magazine cu materiale de construcții.

Dacă vreți un model special, care să se evidențieze de la depărtare, puteți opta pentru lemn precum molid, larice sau laricele siberian. Sunt ceva mai scumpe, însă sunt mult mai rezistente și se găsesc în aproape toate magazinele cu materiale de construcții. Lemnul se cumpără fâșii ușor fasonate și se modelează în funcție de macheta de ambarcațiune aleasă. Îmbinările se realizează neapărat cu un material rezistent și impermeabil, de preferat rășină epoxy. După ce rășina epoxy s-a uscat, urmează șlefuitul, chituitul și celelalte detalii menite să dea luciu ambarcațiunii și să nu permită apei să se infiltreze. 

Iar când vine vorba de selectarea un radio RC, există o serie de opțiuni, inclusiv AM, FM,, multifuncțional, 2.4GHz sau stick-ul. Nu folosiți niciodată o frecvență radio dedicată avioane pentru navomodele active cu radio control. Este împotriva legii și puteți fi tras la răspundere pentru daune întrucât sistemul provoacă interferențe, care ar putea duce la accidente cu daune majore. Este de preferat să folosiți maetriale clasice, care se găsesc la magazinele de specialitate. În rest, spor la treabă și lansare la apă reușită!

Gina Rotaru

Foto: Rcm-modely.cz

Publicat in: mai 2013
Inapoi la categoria «« Stil

Galerie Foto

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement