Flota Royal Navy în miniatură

Home « Stil « Navomodele

Există un om atât de pasionat de meseria și țara sa, încât a creat în miniatură întreaga flotă navală a Marii Britanii. De mai bine de 60 de ani, Philip Warren migălește la armata Royal Navy începând cu al doilea război mondial, iar ca materie primă folosește beţe de chibrit şi cutii de chibrituri din lemn. Haideți să-l cunoaștem împreună pe acest personaj fascinant care la rându-i este fascinat de istoria navală britanică!

Colecția lui Warren numără nu mai puțin de 432 de piese în minatură din flota Royal Navy – printre care 16 submarine și 60 de nave americane – care au fost prezentate în expoziții din 1953 și au încântat milioane de vizitatori. În unanimitate, directorii mai multor muzee din lume au fost de acord că nu există o colecție similară. Aceștia i-au recomandat să-și asigure „bijuteriile” pentru că acestea valorează câteva zeci de mii de lire, însă artistul a refuzat. Argumentul principal a lui a fost: „o dată asigurate, înseamnă că pot fi înlocuite; din păcate, aceste piese sunt unicat”.Name

Povestea începe însă în urmă cu 64 de ani, când Philip s-a „lipit” efectiv de acest hobby, cu ajutorul câtorva unelte simple: lame de ras, pensetă, șmirghel pentru a ciopli lemnul și lipici. De atunci, artistul a folosit mai mult de 650.000 de bețe de chibrit pentru a crea fiecare vas din flota Royal Navy în detaliu, la o scară de 1:300. „Am început să lucrez de la 17 ani, ca orice alt băiat de pe vremea aceea, și am folosit tot ce aveam pe lângă mine. Chibriturile erau mult mai des utilizate atunci – erau folosite toată ziua și oricine avea o cutie de bețe de chibrituri la el.” a povestit artistul pentru Daily Mail.

Cu o răbdare incredibilă, Warren creează o navă cu aproximativ 1.500 de bețișoare, iar durata finalizării poate fi de la o lună la trei. Așa s-au „născut” pe rand HMS Ark Royal, HMS Belfast și HMS Sheffield, dar și o duzină de nave din US Navy, inclusiv avionul USS Nimitz, cel mai mare din categoria sa. Modelele sunt bazate pe planuri, desene și fotografii ale navelor reale, pe care singur le transformă la scală mică pentru a le putea reprezenta.Name

Momentul cel mai important în istoria hobby-ului său a fost însă în anul 1989 când a cunoscut-o pe Prințesa Diana. Philip Warren i-a prezentat acesteia nava HMS Bronington, dar și fregata Minerva, ambarcațiunile pe care Prințul Charles și-a îndeplinit stagiul în timpul carierei sale maritime. „Întotdeauna a fost și va fi în continuare un hobby. Mă consider un om foarte norocos pentru că hobby-ul meu trezește interes pentru atât de mulți oameni.”, a completat acesta.

Din păcate, Philip Warren va înceta în curând „producția” de nave maritime, în primul rând pentru că nu se mai găsesc nicăieri acele bețe de chibrit de care are nevoie pentru pasiunea sa. Artistul sustine ca lemnul este esențial în construcția acestor piese și fără o anumită textură sau rășină aflată în compoziția bățului de chibrit lucrurile nu ies așa cum își dorește.

Însă, Warren mai are câteva nave de finalizat până când va încheia pentru totdeauna producția, iar echipa Nautica va prezinta o minunata galerie foto cu operele de arta ale britanicului.

Sursa: dailymail.co.uk

Autor: Oana Vasiliu

Publicat in: martie 2012
Inapoi la categoria «« Stil

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement