Vesta de salvare – tipuri și importanță

Home « Stil « Imbracaminte

Te pregătești de o experiție pe mare sau de un job în domeniul maritim? Atunci trebuie să cunoști elementele de bază ale siguranței pe mare. Nu te punem să citești codul SOLAS, ci ți-am pregătit, pentru început, tot ce trebuie să știi despre vesta de salvare, una dintre cele mai importante echipamente de salvare existente pe o navă. O ambarcațiune este dotată cu diferite tipuri de echipamente și aparate destinată salvării în situații de urgență.

Fiecare în parte are un manual de utilizare, și se folosește după anumite proceduri, pe care personalul de la bordul navei trebuie să le cunoască în amănunt. Atât pentru siguranța proprie și a colegilor de breaslă, cât și a turiștilor aflați la bordul navei (asta dacă vorbim despre ambarcațibni destinate turismului maritim).

Iar printre cele mai cunoscute și apreciate echipamente individuale folosite în caz de urgență sunt vestele de salvare. Se folosesc din toate timpurile pentru că sunt practice, ușor de depozitat și ușor de manevrat, chiar și de către turiști. Detaliile de construcție și cerințele de funcționare unt prezentate îm SOLAS (Codul Siguranței vieții pe mare), capitolul II în Codul LSA (Codul Internațional al Mijloacelor de Salvare), care a fost modificat în iulie 2010.

Ce este vesta de salvare?

Vesta de salvare este o jachetă fără mâneci, realizată din materiale plutitoare sau gonflabile, folosite pentru a menține corpul uman pe linia de plutire. Există două tipuri de veste de salvare utilizabile la bordul unei ambarcațiuni:

Vesta de salvare gonflabilă: Această jachetă se umblă automat când sunt introduse în apă. Este compusă, în mod normal, din nouă compartimente diferite, care se umplu cu aer. Astfel, dacă un compartiment se desumflă din cauza unei înțepături sau tăieturi, rămâne cel de-al doilea compartiment, care ține corpun uman la suprafață.
Vesta de salvare non-gonflabilă: Această jachetă este realizată din materiale ușoare, care plutesc, nefiind necesară implerea ei cu aer.

Tipul de navă și numărul vestelor de salvare

Pe navele de pasageri - Trebuie să existe o vestă de salvare pentru fiecare persoană aflată la bord ambarcațiunii. Trebuie să existe vestă de salvare pentru fiecare copil sau cu 10% mai multe față de numărul total de pasageri aflați la bord.

Pe navele de marfă - Trebuie să existe o vestă de salvare pentru fiecare membru al echipajului și pentru fiecare membru al familiilor acestora, în cazul în care aceștia se află la bord. Pentru că ofițerii sunt însoțiți adesea de familiile lor, este obligatoriu ca la bordul ambarcațiunilor să existe veste de salvare și pentru sugari. Numărul de veste de salvare existente la bordul unei astfel de ambarcațiuni trebuie să fie cu 30% mai mare decât numărul pasagerilor aflați la bord. Motivul principal fiind posibilitatea înlocuirii unei veste de salvare cu rezerva ei, în cazul în care aceasta a fost avariată.

Importanța vestei de salvare

Vesta de salvare este folosită din cele mai vechi timpuri, fiind considerată cea mai eficientă metodă individuală exsitentă la ora actuală pentru salvarea propriei vieți omenești. Cum mici instrucțiuni, vesta de salvare poate fi utilizată de orice persoană aflată la bordul ambarcațiunii, chiar dacă nu are noțiuni sau experiență în folosirea ei. Vesta de salvare îți asigură stabilitate în mijlocul apei, posibilitatea de înec fiind practic nulă.

Singurele probleme cu care se confruntă corpul omenesc în mijlocul apei sunt, adesea, temperaturile scăzute, deshidratarea și înfometarea, care apar în cazul în care supravițuitorul își petrece foarte mult timp în apă, până la sosirea vreunei bărci sau a unei echipe de salvare. Cu toate acestea, pentru o eficiență sporită și o siguranță de 100%, vesta de salbare trebuie îmbrăcată și purtată corect. Astfel că, după informații generale, ți-am pregătit și câteva amănunțite despre cum să îmbraci și să porți vesta de salvare.

Gina Rotaru

Foto: marineinsight.com

Publicat in: mai 2013
Inapoi la categoria «« Stil

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement