Navigație ca la carte (bagajul marinarului)

Home « Stil « Imbracaminte

Gata! A dat soarele și ne pregătim de vacanță! Fie că vorbim despre o ieșire pe lac, vacanță pe yacht sau un sejur pe croazieră, trebuie să ne pregătim bagajul! Cum ne alegem valiza corespunzătoare și ce anume trebuie să conțină „bagajul marinarului”? Cu siguranță gândul vă zboară la costumele de baie și cremele de protecție solară! Ei bine, lucrurile nu sunt atât de simple! Pe lângă toate acestea, dacă te avânți pe mare trebuie să pui pe primul loc siguranța ta și a familiei tale! Iar dacă vorbim despre o vacanță individuală, pe un yacht propriu, atunci lucrurile trebuie gândite în amănunt! Atât ca strategie de navigație, cât și ce înseamnă strictului necesar. Nu de alta, dar crema de protecție solară o poți lua făcând un popas într-un port. Nu credeți? 

Înainte de a te avânta pe mare, trebuie să ai minime cunoștințe de navigație. Însă, dacă conduci tu nava, atunci deții permis de navigație și cu siguranță le cunoști în amănunt. Dacă, însă, optezi pentru un skipper (comandant), lucrurile sunt mai ușoare, însă nu trebuie să te culci pe o ureche. Nu ar strica să ai și tu cunoștințe privind salvarea marină și utilitatea echipamentelor necesare care se regăsesc pe bord. După această mică instrucție, indiferent de caz, trecem la tehnologia necesară unei navigații ca la carte.

Mobil, cod SOS și sisteme de navigație

Ca începător, sau cu o pregătire de nivel mediu, este nevoie de sisteme de navigație perfomante, care să îți îndrume pașii corect pe canalele permise navigației. Trebuie să îți gândești intinerariul de acasă (du-întors) plus un plan de rezervăîn caz că ceva sau cineva îți perturbă strategia. Consultă starea meteo pentru întreaga perioadă a sejurului, apoi pune-ți în bagaje lucrurile necesare. Ca echipament de bord este obligatoriu să ai la tine un sistem de navigație, mijloace de asigurare și salvare, telefon mobil, încărcătoare, aparate radio, o agendă cu numere de telefon de urgență și modalități de a da semnale SOS. De asemenea, este recomandat să ai la bord echipamente de scufundare pentru fiecare membru, în caz de incendiu, eșuare, scufundare și un panou care să indice locurile sigure și circulația corespunzătoare pe navă, fie ea și un yacht de mici dimensiuni. Nu uitați despre WC-ul marin cu pompa maceratoare – cum se folosește.

Bagajul propriu zis

Șia cum ajungem la partea distractivă... feminină! Ce băgăm în bagaje! Totul ține de perioada petrecută pe mare! Este recomandat să aveți toate lucrurile necesare pentru igiena, îmbrăcăminte atât pentru vreme caldă, cât și pentru frig, câte un costum impermeabil, încălțări impermeabile și anti-derapante, ochelari de soare, pălărie/șapcă, prosoape, pelerine de ploaie, jachetă anti-vânt, pantaloni anti-vânt. Este de preferat ca îmbrăcămintea să fie din materiale naturale precum bumbacul, inul, cânepa, pielea, iar încălțămintea dintr-un material leger, care lasă pielea să respire. Restul... ține doar de confort și preferințe!

Gina Rotaru

Foto: allweathergear.com  

Publicat in: aprilie 2013
Etichete pentru acest articol: bagaj vacanta, vacanta de croaziera, vacanta yacht
Inapoi la categoria «« Stil

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement