Cum alegi un costum din neopren

Home « Stil « Imbracaminte

 

 

Ce costum din neopren mi se potrivește? Este întrebarea tuturor începătorilor în practicarea sporturilor nautice! Dacă te regăsești printre aceștia, ți-am pregătit un ghid cu „lucruri la care trebuie să fii atent la achiziționarea unui costum din neopren”.

 

 

GROSIMEA – poate fi de la 1,5mm, 2mm, 3mm, 5mm, 7mm si până la 9mm. Unele costume impermeabile oferă diferite grosimi în diferite zone ale corpului. De exemplu, 5mm pentru organism si 3mm pe picioare și brațe. Alegerea grosimii se face întotdeauna în funcție temperatura apei în cate te scufunzi astfel:

* 2mm daca apa are o temperatură peste 29 de grade.
* 3mm daca apa are o temperatură între 21 și 29 de grade.
* 5mm daca apa are o temperatură între 15 si 21 grade.
* 6.5mm daca apa are o temperatură sub 15 grade Celsius.

PROIECTARE – Întreg sau din două piese? Pentru scufundări în apă caldă, unde costumul are o grosime de aproximativ 3 mm, optează pentru costum de neopren din două piese. Avantajele: este mai ieftin și mai ușor de purtat. Pentru ape ceva mai reci, alege un costum de neopren întreg, care oferă cea mai bună protecție, termică și fizică.

AXILE, PICIOARE ȘI GÂT - la axile și picioare nu ar trebui să aibă lacune majore, iar în jurul gâtului materialul trebuie să fie reglabil, pentru a oferi confort și libertate de mișcare.

ÎNCHEIETURI ȘI GLEZNE – în aceste zone, costumul de neopren ar trebui să fie foarte confortabil și neted, pentru a nu permite apei să se infiltreze.

CUSATURA – În general, există patru sunt tipuri de cusături. În funcție de acestea ne putem da seama de durabilitate.

* Lipide - Două bucăți de neopren sunt lipite pe margini, apoi o bandă specială este aplicată peste ele. Când este încălzită zona, toate se împreunează. Este o metodă ieftină de cusătură, însă nu deosebit de puternică și durabilă.

* Zigzag – sunt făcute zig-zaguri cu firul prin neopren. În general, această metodă este utilizată doar pentru zonele pe care nu se pune mare presiune. Astfel, în cazul unui defect, nu va ceda toată cusătura, ci doar o parte.

* Mauser – Tot în zig-zag, dar de data aceasta cu o cusătură destul de largă. Este una dintre metodele de mijloc între rezistență și economie. Este o cusătură rezistentă, însă nu în proprție de 100%.

* Cusatura orb - cea mai puternică dintre toate. Materialul este mai întâi lipit și apoi cusut cu fir de interblocare. Acest lucru face face costumul foarte puternic, rezistent și flexibil.

Gina Rotaru

Publicat in: iunie 2013
Inapoi la categoria «« Stil

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement