Ceasurile de diving! Cum alegi cel mai bun ceas pentru scufundari !

Home « Stil « Ceasuri
Cel mai popular ceas în rândul bărbaților, acesta are două avantaje importante: este foarte solid și este rezistent la apă. Fabricat în general din oțel inoxidabil, dar uneori din mai ieftin alamă iar alteori din mai scumpele materiale ceramice sau din titan, acesta are o carcasă ermetică la care este atașată o curea metalică sau cauciucată. Cadranul are în general dimensiuni medii, marcaje numerice vizibile cu cifre arabe, puncte sau linii, și bezel rotativ care permite setarea poziției pentru verificarea rapidă a timpului scurs, o funcție critică pentru un scufundător cu butelii de amestec respirabil. În general, cadranul este simplu, aceste ceasuri oferind cel mult un cronometru sau afișarea datei.
Sunt foarte multi oameni care vor sa se asigure ca ceasul pe care si-l cumpara este rezistent la apa, fara sa stie exact ce inseamna acest lucru. Daca vrei sa ai certitudinea ca ceasul tau are aceasta caracteristica, uita-te cu atentie la marcajele inscriptionate pe cap. Ar trebui sa gasesti inscriptii de genul water resistance 3atm”. Pentru cei care nu stiu, 1 atm echivaleaza cu 1,033 Kg pe 1 cm². In anumite situatii inscriptia poate aparea doar cu initialele W.R. 3atm spre exemplu. Cu cat numarul din fata atm-ului este mai mic, cu atat rezistenta la apa este mai scazuta. Un ceas cu 3atm, va rezista de exemplu la ploaie sau la spalatul pe maini, insa nu si la un antrenament de inot de exemplu. Unele ceasuri sunt marcate cu inscriptia diving”. Acestea sunt special facute pentru activitati de scufundare si in general pentru diferite sporturi subacvatice.
Este strict interzisa activarea coroanelor de setare in timpul contactului cu apa; trebuie sa ne asiguram ca acestea sunt insurubate strans dupa fiecare operatie. Unele ceasuri, create in special pentru scufundari sunt echipate cu coroana insurubata care asigura rezistenta la apa mult mai mare. Din cazua uzurii ceasului, este recomandata verificarea anuala a rezistentiei acestuia la apa. Majoritatea ceasurilor noastre prezinta un marcaj pe carcasa sau pe cadran, în ceea ce priveste rezistenta la apa. Daca ceasul nu prezinta nici un marcaj, contactul acestuia cu apa nu este recomandata. Acest marcaj poate fi exprimat în metri (m.), atmosfere (ATM) sau bari (BAR). 
De peste 500 de ani, ceasurile au supravieţuit războaielor şi revoluţiilor tehnologice. Suntem conştienţi de avansul tehnologiei, însa ceasurile de mână clasice vor avea întotdeauna un loc pe mână noastră. Producatorii mentioneaza rezistenta la apa a dispozitivului la valoarea de 10 atm, suficienta pentru utilizarea conventionala, dar nicidecum potrivita pentru scufundari sau pentru a suporta presiune. Bezelul rotativ incorporat poate afisa indici pentru diverse fuse orare, iar celelalte functii includ: cronomentru, cronograf, dual time si tahimetru.
E primavara, adică e momentul potrivit pentru ca pasionații de sporturi acvatice caraora le place sa se ia la trântă cu apa, să-și ia marea-n cap și, de ce nu, să-și aleagă cel mai bun ceas pentru a face scufundări in sezonul cald. Vom incepe cu cele mecanice. Ceasurile mecanice sunt cele mai vechi, nu au aparut modificari majore la cele de acum 100 de ani fata de cele de azi. Singurele modificari finetea cu care sunt lucrate acum, materialele din care sunt facute si precizia lor. Initial ceasurile trebuiau sa fie periodic trase cu cheita pentru a functiona, acum foarte putini producatori de ceasuri mai fac ceasuri mecanice cu cheita, dar au introdus un sistem tot mecanic care transforma miscarea mainii in energie cinetica. Acest sistem trage” automat ceasul odata cu miscarea mainii. Ceasurile pe care scrie Automatic” sunt mecanice si au acest sistem de tragere prin miscarea mainii.
 
sursa foto: pinterest
Publicat in: martie 2017
Inapoi la categoria «« Stil

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement