Yachting-ul ca stil de viață, în România

Home « Sport « Yachting

Mare, soare, veliere și o pasiune de nestăpânit: yachtingul! O lume interesantă, luxoasă, extrem de atractivă, dar încă destul de necunoscută pentru mulți dintre noi! O pasiune aproape exclusivistă, care se regăsește alocuri și în România. Yachtingul este adoptat ca stil de viață doar de adevărații pasionați de navigație. De la constructori, care excelează în personalizarea propriilor modele, și până la persoane potente din punct de vedere financiar. Cu toții știm că în România yachtigul este un lux, pe care foarte puțini și-l pot pemite! Iar dacă vorbim de yachting ca stil de viață, vorbim despre veliere personalizate, cursuri specializate și ieșiri constante în largul mării.

 

Bineînțeles, la această categorie intră și sportivii de perfomanță în yachting, care, chiar dacă nu se bucură de o susținere puternică financiară, deține beneficiile minime necesare acestui statut. Un statut greu de menținut prin yachting de performanță și rezultate benefice obținute în urma regatelor naționale și internaționale. Ce înseamnă yachtingul ca stil de viață? Există el oare cu adevărat în România? Sunt doar câteva dintre întrebările la care caută răspunsuri chiar și cei mai înverșunați pasionați!

Navigație în libertate deplină

Când ne gândim la yachting, imaginația ne duce către ținute demne, eleganță, aventură și libertate! O libertate oferită de briza mării, de priveliștea nemărginită și de valurile care se sparg de linia ascuțită a velierului! Senzații oferite de fiecare excapadă în largul mării, care le face să te simți puternic, stăpân într-o lume care îți oferă un stil de viață liber, fără constrângeri sau nevoia unei întrebări. Un stil de viață deosebit, pe care puțini dintre români l-au testat până acum. Iar motivul principal este luxul în care poți pătrunde numai cu o oarecare putere financiară! Spunem asta pentru că există foarte puține școli de yachting în România, iar prețul unui curs de câteva zile, de nivel începător, variază între 400 și 700 de euro. Dacă nivelul de cunoaștere crește, cresc și prețurile, iar sumele încep să devină un impediment major în a experimenta și studia yachtingul în adevăratul sens al cuvântului.

Iar dacă te regăsești printre norocoșii care și-au permis să ajungă la cel mai înalt curs predat în România, urmează pasul doi: închirierea, achiziționarea și/sau întreținerea unui velier în portul Mării Negre! Piața de yachting din România nu este atât de ofertantă precum cea din străinătate. Populația de clasă medie și peste medie sunt cumpărătorii de ambarcațiuni din România. Marea majoritate dintre aceștia optează pentru ambarcațiuni mici precum șalupe sau de pescuit, în valoare de mii de euro. Există și o zonă exclusivistă, într-un segment restrâns, care se poate orienta către o ambarcațiunde de 100.000 de euro sau mai mult!

Cât despre închirierea un yacht în România, luate de la privat nu companie specializată, începe de la 150 euro/zi și poate depăși 350 euro/zi la vele de mici dimensiuni! Sume destul de mari chiar și pentru românii cu salarii peste medie! Dacă, însă, vrei săa chiziționezi un yacht, prețurille pornesc de la 30.000 de euro, varianta mică, și pot depăși cu lejeritate 100.000 de euro! Sume majore chiar și pentru românii cu salarii peste medie! Cu toate acestea, piața de yachting din România este în creștere, iar yachtingul ca stil de viață începe să fie cunoscut și de Români! Bineînțeles, nu de toți, ci doar de cei cu nivelul câștigurilor cu mult peste medie! Însă, cum speranța moare ultima, credem cu tărie că în următorii ani yachtingul va fi un stil de viață pentru mulți dintre români! Fie el și la regim de „închiriere”.

Gina Rotaru

Foto: www.igymarinas.com

Publicat in: aprilie 2013
Etichete pentru acest articol: sport nautica, velier, yacht, yachting, yachting in Romania
Inapoi la categoria «« Sport

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement