Skimboard sau echitație nautică

Home « Sport « Windsurfing

Skimboarding-ul este un sport de apă care se practică cu ajutorul unei componente ale plăcii de surf, numită skimboard, pentru a aluneca mai rapid pe suprafața apei. Spre deosebire de surfing, skimboard-ul poate fi practicat de la malul mării, sportivii putând să înainteze în larg contra valurilor mici care se sparg la mal. Tot de valuri se folosesc și la întoarcerea pe nisip, într-o manieră similară surfing-ului. Pe scurt, sportul este o combinație între surfing și skateboarding.

Tocmai de aceea a devenit unul dintre cele mai iubite sporturi ale doritorilor de senzații tari. Tinerii care practică skimboarding au posibilitatea de a face trucuri și mișcări acrobatice, derivate din skateboarding, sus pe valuri. Skimboarding își are origiunea în California de Sud. El a apărut la cererea salvamarilor de coastă, care au inventat o modalitate ușoară de a putea pătrunde în lagune. Ușor, ușor, ideea salvamarilor s-a transformat într-un sport în toată regula, practicat la ora actuală de milioane de sportivi și turiști.

Caracteristicile skimboard-ului

Practicanții aleg, în general, o placă de skimboard a cărei lungime le ajunge la mijloc. Motivul nu este doar echilibrul oferit, ci și posibilitatea de a sta pe abdomen printre valuri, iar placa să îl mențină echilibrat la suprafața apei. Grosimea plăcii depinde, într-o oarecare măsură, de materialele utilizate în vederea construcției. De obicei variază de la aproximativ 1 cm până la 2.5 cm. Grosimea cea mai comună la o placă de skimboard este de 1,6 cm sau 1,87 cm.

Există trei tipuri de plăci pentru skimboard. Placa clasică are o curbă în relief neîntreruptă de la coadă la vârf și este folosită pentru a avea un control și un echilibru mai bun deasupra valurilor. Placa hibrid este cea mai frecvent utilizată. Are o curbă în partea de jos, la aproximativ 3/4 din lungimea consiliului, iar restul corpului (coada) este plat. Această placă este folosită pentru viteză și control pe valuri de mărime medie. Iar placa tradițională este plată, cu excepția vârfului care arată precum un nas cârn.

Pericole

Skimboarderii se confruntă zilnic cu o mulțime de pericole. Este o obișnuință să vezi fracturi sau luxații ale membrelor inferioare, unele necesitând atenție medicală de specialitate. Lacerațiile, gleznele răsucite și vânătăile sunt, de asemenea, comune ca urmare a impactului cu placa în roci, bușteni și alte obstacole prezente pe plaje. În ciuda faptului că sportul se practică în zone cu apă de mică adâncime, înecul este una dintre cauzele multor decese. Adesea, practicanții își pierd echilibrul, cad de pe placă, ajungând, în cele mai groaznice cazuri, la fracturarea gâtului sau a coloanei vertebrale.

Locații

Campionatele Mondiale de Skimboarding au loc în fiecare an în New Orleans. Valuri mari pentru skimboarding se găsesc în Cabo San Lucas, Mexic. Cu toate acestea, oamenii preferă alte locații din întreaga America de Nord, Europa (principalele fiind Portugalia, Franța, Spania, Marea Britanie și Olanda), Australia, Asia, și America de Sud. Dacă însă nu ai posibilitatea de a ajunge în vreuna dintre aceste zone, află că skimboarding se poate practica aproape oriunde există valuri. Așadar, pentru noi, românii, Marea Neagră poate fi cea mai apropiată locație pentru distracția nautică printre valuri.

Gina Rotaru

Foto: http://en.wikipedia.org

Publicat in: septembrie 2012
Etichete pentru acest articol: septembrie, skimboard, sporturi pe apa, sport nautic extrem
Inapoi la categoria «« Sport

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement