Povestea surferului miliardar, care a inventat GoPro

Home « Sport « Windsurfing

Are 36 de ani și este cel mai nou miliardar al lumii! Surferul Nicholas Woodman a intrat recent în clubul exclusivist de miliardarilor lumii, cu o avere de … 1.15 miliarde dolari! Cum a reușit? A post împins de... pasiune, spune el... Faptele concrete: a inventat o cameră video subacvatică pentru surferi, care s-a vândut, și se vinde la ora actuală, ca pâinea caldă. Este vorba despre GoPro, camera video folosită la aproape toate activitățile sportive nautice, și nu numai, datorită performanțelor sale.

Nu se îmbracă formal, preferând să poarte tricouri, și folosește des cuvântul „dude” (tipule). A fost catalogat de multe ori un „pierde vara” din cauza timpului petrecut pe placa de surf. O distracție care l-a „aruncat” în topul Forbs dedicat miliardarilor lumii... Și totul unei idei iscusite și a unei ambiții de neclintit! A avut nevoie de o cameră video, pentru a-și imortaliza distracțiile pe apă, și a creat-o... pe cea mai bună!

De la faliment, la miliarde de euro

A absolvit Universitatea din San Diego și are diplomă în arte vizuale. Încă de la începutul facultății și-a propus să nu lucreze la patron, visând să devină un întreprinzător de succes. Iar astăzi este fondatorul și directorul executiv al companiei GoPro, care produce camere portabile și montabile HD la un preț accesibil. Însă, a început de jos. Prima companie înființată a dat faliment, moment în care a simțit nevoia unor noi planuri de viitor. A placat în Australia şi Indonezia să se reculeagă și s-a relaxant practicând surf.

Așa a apărut ideea. În timp ce se chinuia să-și filmeze scamatoriile pe valuri, cu o cameră video legată de mână, și-a dat seama că este nevoie de o cameră specială pentru astfel de activităţi! A început afacerea în Statele Unite, cu 35.000 dolari, bani împrumutați de la mama sa, reușind să creeze un model de cameră video portabil, care putea fi folosită atât la sporturile pe apă, cât și la cursele de mașini. Totul cu ajutorul unui sistem HD bine pus la punct și a unei curele elastice, din cauciuc, pe care surferii o puteau aplica fără probleme.

Prima comandă: 100 de camere video!

A stat cu sufletul la gură câteva zile de la lansare, care a avut loc în 2004! Nu era sigur dacă va prinde la public, însă prima comandă i-a spulberat orice îndoială! O companie japoneză s-a arătat impresionată de invenție și a comandat 100 de camere la un târg sportiv. De atunci s-a răspândit zvonul și a început nebunia! La ora actuală, firma lui Woodman numără peste 300 de angajaţi. După succesul uimitor a camerei video, Nicholas Woodman a început să creeze propriile camere, din ce în ce mai performate, atât pentrus kateboarderi, șoferi de raliu, cât și pentru alte sporturi extreme. Iar afacerea înflorește tot mai mult.

Acțiuni de peste 200 de milioane de dolari

Săptămâna trecută, oficialii companiei Gopro au anunțat că compania taiwaneză Foxconn a cumpărat 8,88% din acțiunile societății camerei Woodman pentru nu mai puțin de 200 milioane dolari. Forbes a relevat faptul că Woodman este în continuare proprietarul majoritar al firmei și, chiar dacă ar alege să rămână cu un minimum de 51%, tot ar putea miza pe faptul că profitul companiei va depăși 1.1 miliarde dolari. Compania GoPro a vândut peste 800.000 de camerevideo şi afacerile cu crescut anul trecut cu 300%, în special datorită fanilor. Cum este posibil? Se pare că în fiecare minut, pe Youtube, este încărcat un clip filmat cu o cameră GoPro...

Gina Rotaru

Foto: elitedaily.com

Publicat in: ianuarie 2013
Etichete pentru acest articol: camere video, camere video subacvatice, placa surf, surf
Inapoi la categoria «« Sport

Comentarii

Nu sunt comentarii

Adauga Comentariu

« Trebuie sa te loghezi pentru a posta un comentariu sau comentariul tau trebuie aprobat
Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului nauticamagazine

Advertisement